Erdoğan'ın hediye ettiği kılıç Moldova'da sevinçle karşılandı

06 Kasım 2012 Salı 18:40
Erdoğan'ın hediye ettiği kılıç Moldova'da sevinçle karşılandı






KİŞİNEV (CİHAN)- Moldova'nın milli kahramanı Stefan Çel Mare'nin Topkapı Sarayı'nda bulunan kılıcının replikası ülkede büyük sevinçle karşılandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara ziyareti sırasında Moldovalı mevkidaşı Vladimir Filat'a hediye ettiği kılıcın gelişi dolayısıyla bir ayin düzenledi. Moldova Başbakanı Filat ile metropolit ve episkopların hazır bulunduğu ayinde Büyük Stefan'ın vefatında söylenen ilahiler okundu.

Törene katılan Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal, kılıcın iki ülke arasındaki dostluğun simgesi haline gelmesini umduğunu söyledi. Orizont Türk Liseleri Genel Müdürü Turgay Şen ise Milletleri yükselten ve değer kazandıran kahramanlarıdır. Kahramanlar sadece bulundukları çağı değil kendinden sonraki zamanları da etkiler. 5 asır geçmesine rağmen, milletin tarihi ve kültürel dokularının oluşmasında Stefan Çel Mare temel faktördür. şeklinde konuştu.

Kabzası gümüş tel sarmalı ve tepeliği yuvarlak kılıcın etrafında Latince yazılar yer alıyor. Balçağı sarı madenden olan kılıcın tabanı dört kan oluklu.

STEFAN'IN VASİYETİ: KENDİNİZİ TÜRKLERE EMANET EDİN

Boğdan Prensi Stefan Çel Mare ile Osmanlı orduları 1476'da karşı karşıya gelir. Karadeniz üzerinden yapılan ticareti kontrol altına almak isteyen Fatih Sultan Mehmet, Boğdan'a sefer düzenleyerek burayı alır. Ancak, orduda baş gösteren salgın hastalık dolayısıyla geri çekilir. Fatih'in ölümünden sonra 1484'te tekrar Boğdan seferine çıkan II. Bayezid, önce Boğdan'ın en önemli ticaret merkezi Kili'yi, sonra da Akkirman Kalesi'ni fetheder. Stefan Çel Mare, buraları Türklerden geri almak için uğraşsa da başarılı olamaz ve dört bin altın vergi vermek suretiyle Osmanlı hâkimiyetine girmeyi kabul eder. Bundan sonra ölümüne kadar da Osmanlı'ya bağlı kalır. Bir zamanlar Türk orduları ile savaşa girme cesaretini gösterdiğinden dolayı Katolik Avrupa tarafından kendisine Hıristiyanlığın şövalyesi unvanı verilen Boğdan Beyi Büyük Stefan, 1517'de ölüm döşeğinde evlatlarına şu vasiyeti bırakır: Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız. Kendinizi Türklere emanet edin. Adil ve merhametlidirler. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.