Kayın ve meşede doğal gençleştirme çalışmaları tamamlandı

06 Aralık 2012 Perşembe 10:15
Kayın ve meşede doğal gençleştirme çalışmaları tamamlandı






BURSA (CİHAN)- Sonbahar ile birlikte Bursa Orman Bölge Müdürlüğü´ne bağlı kayın ve meşe ormanlarında başlatılan doğal gençleştirme çalışmaları tamamlandı.

Bursa Bölge Müdürlüğü ekipleri, Orman Genel Müdürlüğü´nden 2012 yılını kayın ve meşede bol tohum yılı olarak tespit etmesinin ardından 505 hektar ek doğal gençleştirme programı çalışmalarına ağustos ayında başladı. Yoğun bir çalışma sürecinden sonra 25 Kasım itibari ile 508,7 hektar alanda çalışmalar bitirilerek sahalar çimlenmeye hazır hale getirildi.

Mustafakemalpaşa Orman İşletme Müdürlüğü, Turfal İşletme Şefliği, Sarnıç, Paşalar, Devecikonak, Gürgendağı Şefliği'nde toplam 219 hektar alanda Kayın ve Gürgendağı Şefliği'nde ve Devecikonak Şefliği´nde toplam 53,8 hektar meşe doğal gençleştirme çalışmasına tabi tutuldu.

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü´nde Hayriye İşletme Şefliği, Oylat Şefliği, Boğazova, İnayet ve İclaliye Şefliği´nde toplam 191 hektar alanda kayın doğal gençleştirme çalışması yapıldı. Ayrıca Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü Pazaryeri İşletme Şefliği'nde 17,5 hektar ve Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Orhangazi İşletme Şefliği'nde 27,4 hektar alanda Kayın doğal gençleştirme çalışması tamamlandı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, toplam 508,7 hektar kayın ve meşe doğal gençleştirme alanlarına 13 ton tohumun, başarı şansını arttırmak amacıyla komşu sahalardan toplanarak gençleştirme alanlarına takviye edildiğini söyledi. Tohumların 2013 yılı ilkbaharında çimlenmelerinin sabırsızlıkla beklendiğini ifade eden Coşkun, kısıtlı zamanda çalışmaları başarı ile bitirerek sahaları çimlenmeye hazır hâle getiren Orman İşletme Şeflerine, Orman Muhafaza Memurlarına teşekkür etti.

Coşkun, şöyle konuştu: Tohumun doğal kaynaklardan, doğal yollarla alana gelerek, doğal etkenler sonucu çimlenmesi ile elde edilen gençliğe doğal gençlik, bunu gerçekleştirmek içi yapılan çalışmalara da doğal gençleştirme denir. Bol tohum yılı, gençleştirme sahasındaki mevcut ağaçların en az yüzde 70´inin tohum tutmasıdır. Ağaçlar periyodik olarak bol tohum vermektedir. İğne yapraklı türlerde 2 - 3 yıl öncesinden bol tohum yılı takip edilebilmektedir. Kayın, meşe gibi türlerde bol tohum yılı 3 - 5 yıl arasında takip edilmekte, bol tohum yılı olup olmadığına aynı yıl içerisinde karar verilmektedir. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.