MESOB Başkanı Keskin: Ticari araçlara kar lastiği zorunluluğu 1 yıl ertelenmeli

06 Aralık 2012 Perşembe 14:35
MESOB Başkanı Keskin: Ticari araçlara kar lastiği zorunluluğu 1 yıl ertelenmeli






MALATYA (CİHAN)- Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Keskin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan kar lastiği yönetmeliğinin uygulanmasının 1 yıl ertelenmesini istedi.

Aynı zamanda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi olan Şevket Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlüğe giren yolcu ve yük taşıyan araçlara yönelik kış lastiği takma zorunluluğunun birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini ifade etti. Uygulamaya karşı olmadıklarını ancak kısa sürede hayata geçirilmesinin problem oluşturduğunu anlatan Keskin, şöyle devam etti: Esnaf ve sanatkâr camiası olarak; uygulamayı teknik olarak doğru ve yerinde buluyoruz. Uygulamanın başlatılmasına asla karşı değiliz. Trafik kazalarının azaltılması kapsamında bu gibi teknik uygulamaların başlatılmasını her zaman destekliyoruz. Ancak sadece şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda 1 Nisan'a kadar kış lastiğinin kullanılmasının zorunlu tutulması eşitlik ilkesine aykırıdır. Karayollarında sadece ticari araçlar değil, tüm araçlar seyir etmektedir. Kış aylarında karayollarında seyir eden tüm araçlar, aynı tehlike ihtimali ile karşı karşıya bulunuyor. Uygulama tüm araçları kapsamalı. Sadece kayıtlı, vergisini veren ticari taşımacılık yapanların bu uygulamada pilot olarak dar zamanda seçilmesi bu ülkede vergi kaydı olanlara karşı bir haksızlıktır. Bugün ticari kaydı olmayan, ancak ticari amaçla kullanılan holdinglerin yüz binlerce pazarlama otomobilleri ve minibüsleri kapsam dışı kalıyor, ancak vergisini vermekte, evine ekmek götürmekte zorlanan ticari taşımacılık yapan esnaf 1 aylık sürede uygulamaya zorlanıyor.
Uygulamaya hazırlıksız geçildiğini vurgulayan Keskin, Geniş bir kitleyi ilgilendiren uygulamanın en az 1 yıl önceden duyurulması ve bilgilendirilmesinin yapılması gerekirdi. Kış sezonuna 1 ay kala, bu uygulamanın başlatılması, sosyal ve ekonomik açıdan ticari taşımacılık yapanlara önemli sorunlar yaşatmıştır. Taşımacılık sezonunun en ölü döneminde, iş yapamayan ticari taşımacılar kış lastiği masrafı ile karşı karşıya bırakılıyor. Uygulamanın dar zamanda başlatılması piyasada kış lastiği konusunda kara borsa oluşturmuştur ve lastik bulunmamaktadır. Uygulamanın zorunluluğu nedeniyle bugün rekabet kurulları olmadan piyasada bir kış lastiği lobisi oluşmuştur. dedi.
Keskin, uygulamanın 1 yıl ertelenmesini yada cezai işlemin 1 yıl kaldırılmasını istediklerini kaydetti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.