'Ölüm Ovası'nda kat artışına yargı 'dur' dedi

07 Kasım 2012 Çarşamba 12:10
'Ölüm Ovası'nda kat artışına yargı 'dur' dedi






YALOVA (CİHAN)- Yalova'da ölüm ovası olarak bilinen ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde en çok can kaybının yaşandığı kesim olan Hacımehmet Ovası'nda geçtiğimiz yıl kat artışına yönelik karar alınmıştı. Yalova Belediyesi'nin aldığı kararla 2 kat olan kat izni, 4 kata çıkarılmıştı. Bunun üzerine TMMOB Bursa Şehir Plancıları Odası tarafından açılan iptal davası geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

Bursa 1.İdare Mahkemesi, Yalova'da kat ve yoğunluk artışı kararının İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi tarafından onaylanarak işlendiği kararların hukuka uygun olmadığından iptaline hükmetti. Böylece 2012'nin Temmuz ayında 4 kata yükseltilen kat izni yargı kararıyla 2 kata indi. Belediyenin temyiz hakkı bulunuyor. Ancak kat artışı kararı ile iptali arasında geçen 7 aylık sürede ovada 4 kata göre yapılan pek çok binanın durumunun Yalova Belediyesi'ni bu konuda zor durumlara düşüreceği belirtiliyor.

HACIMEHMET OVASI'NDA KAT ARTIŞINA YARGI İPTALİ

Geçtiğimiz yıl İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi'nin onayıyla yürürlüğe giren Hacımehmet Ovası'nda kat artışına yargı dur dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, meclise bilgi olarak gelen Bursa 1.İdare Mahkemesi'nin iptal kararını açıkladı.

Alkış, Mahkeme, karar gerekçesinde, bölgede yapılacak konut artışına yönelik değişikliğin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığına hükmetti. İptal kararı için Yalova Belediyesi'nin Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunma hakkı bulunuyor. dedi. Raporda, bu bölgede yapılacak kat artışının bu bölgedeki nüfusu da iki kat artıracağına değinildi. Kararı İl Genel meclis üyelerine duyuran Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, büyümekte ve gelişmekte olan bir şehir durumundaki Yalova'da yeni planlamaların yapılmasının şart olduğunu ancak 'ben yaptım oldu' mantığının yerine daha bilimsel ve akılcı uygulamalar yapılması gerektiğini kaydetti.

İl Genel Meclisi Başkanı Alkış, bundan sonra yeni planlama yapılıp yapılmayacağına dair iradenin ise Yalova Belediyesi'nde olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.