Safranbolu'da mikrolight tuttusu sınırları aşıyor

17 Temmuz 2011 Pazar 12:53
Safranbolu'da mikrolight tuttusu sınırları aşıyor






KARABÜK (CİHAN)- Karabük'ün Safranbolu ilçesinde turizmi geliştirmek ve gelen yerli ve yabancı turistlerin ilçede uzun süreli kalmalarını sağlamak amacıyla microlight uçuşları başladı. Uçuşlara yoğun ilgi gösteriliyor. Uçuşların yapıldığı pistin asfalt olması isteniyor. THK eğitmeni ve microlight uçuş pilotu Lütfi Yüzüak alt yapı sağlandığı takdirde Safranbolu ilçesinin uluslararası microlight uçuş eğitim alanı olabileceğini belirtti.

UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Miras Şehirleri Listesine alınan Safranbolu ilçesi 2 bine yakın koruma altında tarihi yapı bulunuyor. Osmanlı ahşap mimarisi ile Rum taş binalarının en güzel örneklerinin sergilendiği tarihi konakları görmek için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Safranbolu ilçesini ziyaret ediyor. Turistlerin ilçede daha uzun süreli kalmasını sağlamak için bu yıl ilk defa ilçe semalarında mikrolight uçuşları başlatıldı.

Uçuşlar, 1984 yılından beri Türk Hava Kurumu'nda mikrolight hava araçları ile uçuş yapan Lütfi Yüzüak yönetiminde gerçekleştiriliyor. Yüzüak, 1982 yılında Türk Hava Kurumu'nda paraşüt ile başladığı bu hava sporuna 1988-2004 yılları arasında aynı kurumda mikrolight kısım amiri olarak görev yaptı. Daha sonra kendi şirketini kuran Yüzüak, Fethiye'de mikrolight uçakları uçuşu yapıyordum. Geçen sene THK Safranbolu Şube Başkanı Mustafa San'ın uyguladığı bir proje kapsamında geldik. Yaptığımız teknik araştırma sonunda Safranbolu ilçesinde uçuş olabileceğine karar verdik. Buraya gelen yerli ve yabacı turistlere havadan Safranbolu'nun tarihi ve doğal güzelliklerini gösteriyoruz. Uçuş esnasında kendilerini kameraya alıp fotoğraflarını çekiyoruz. Bir anı olsun diye kendilerine hediye ediyoruz. Nasıl Kapadokya'da balon uçuşları ünlü ise burada da mikrolightlarla uçuş ünlü olur. dedi.

ALT YAPI EKSİKLERİ GİDERİLİRSE

Bir senedir yapılan uçuşlar konusunda yetkililerin ilgisizliğinden yakınan Yüzüak, Bu bölge mikrolight tipi uçaklarla uçuş için çok elverişli bir bölge. Ama alt yapı eksikliği bulunuyor. Uçmak için gelenlerin kullanabileceği bir tuvalet yok, su yok ve en önemlisi pist asfalt değil. Uçuş sırasında bazen pervane taş atıyor, bu da kanatlara ve pervaneye zarar veriyor. Bu yüzden bir pervane kırıldı. Eğer alt yapı tamamlanırsa sadece kuzey ülkelerinden buraya uçuş eğitimi için gelinir. Bu da hem ilçeye hem de ülkemize ciddi bir döviz geliri olur.

Mesela senede sadece 60 gün hava şartları müsait olan İngiltere'den alt yapı tamamlandığı takdirde 15'er gruplar halinde öğrenciler buraya eğitim almaya gelecekler. Ama alt yapı yokluğundan getiremiyoruz. Yetkilerden destek bekliyoruz. Sadece İngiltere değil İsveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerden Safranbolu'ya gelen turist sayısında mikrolight uçuş sayesinde artış olacaktır. şeklinde konuştu.Safranbolu'nun ilk turizm işletmecilerinden olan Güray Şenol ise turizme bir çeşit kazandırıp gelen konukların daha çok ilçede kalmalarını sağlamak için böyle alternatif etkinliklere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

SAFRANBOLU MARKA OLACAK

THK Safranbolu Şube Başkanı Mustafa San da 8 yıldır süren bir projenin meyvelerini vermeye başladığını belirterek, Safranbolu'da var olan turizmi hava araçlarıyla birleştirip turizme bir katkı sağlamak için bir proje geliştirdik. Bu projede yamaç paraşütü, balon ve mikrolight uçaklarını denedik. En iyi sonucu mikrolight uçuşlarında aldık. Safranbolu, Karadeniz bölgesinde mikrolight uçuşlarında marka olacak. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Buraya bir mikrolight uçuş eğitimi yapacak okul açmayı ve eğitim vermeyi hedefliyoruz, ama bir an önce alt yapı tesislerinin yapılması gerekiyor. Turizm bu sayede patlama gösterecek. Kapadokya balon uçuşları ile ünlendi, ilçemiz de mikrolight uçuşları ile ünlenecek. diye konuştu. Mikrolight tipi uçaklarla uçan kişiler ilk defa uçtuklarını, çok güzel bir duygu olduğunu, herkese tavsiye ettiklerini ve yerel yönetimin bu konuda gerekli desteği vermesini arzu ettiklerini ifade ettiler. CİHAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.