Türkiye´nin ilk köylü kadın milletvekili Satıkadın´ın evi müze olacak

07 Aralık 2012 Cuma 12:41
Türkiye´nin ilk köylü kadın milletvekili Satıkadın´ın evi müze olacak






ANKARA (CİHAN)- Türkiye´nin ilk köylü kadın milletvekili olan Satıkadın´ın Kazan´daki evi, müze yapılmak üzere ailesi tarafından Kazan Belediyesi'ne bağışlandı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıl dönümünde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk köylü kadın milletvekili olan Satıkadın, önce Kazan´daki anıt ve daha sonra mezarı başında düzenlenen törenlerle anıldı.

Kazan Belediyesi tarafından düzenlenen anma törenine Kaymakam Veysel Beyru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Kazan´ın ileri gelenleri, Satıkadın'ın yakınları ve ailesi katıldı. İlk tören, Kazan´daki Satıkadın Parkı içerisinde bulunan Satıkadın anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla gerçekleştirildi. Daha sonra ziyaretçiler, Satıkadın´ın mezarına çiçek bırakarak dua etti.

Daha sonra Satıkadın´ın evinin önünde, evin müzeye çevrilmesiyle ilgili devir protokolü, Satıkadın´ın ailesi adına torunu Zekai Çırpanoğlu ile Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk arasında imzalandı. Satıkadın´ın torunu Zekai Çırpanoğlu, imzalanan protokol sonrası yaptığı konuşmada, Türk kadınının hak ettiği değerin anlaşılması adına böyle bir karar aldıklarını vurgulayarak, Satıkadın´ın ailesi olarak, biz torunları bir araya geldik ve evin müze olarak değerlendirilmesi için Kazan Belediyesi'ne bedelsiz devredilmesi kararını aldık. Babaannemizi rahmetle anıyoruz. Onun yaşadığı evin bizim hatıralarımızla birlikte müze olarak değerlendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması bizler için övünç kaynağı olacak. dedi.

Kazan Kaymakamı Veysel Beyru da belediye tarafından müzeye dönüştürülecek evde, Satıkadın´ın çok daha iyi anlatılabileceği, genç kızlara iyi bir örnek oluşturarak haklarını aramada çok daha cesur olmalarını sağlayacağını söyledi.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise Kazan´ın ilkler ve en'lerle anılan bir ilçe haline geldiğini belirterek, Satıkadın´ın evini aslına uygun olarak restore edecek, onun kullandığı eşyaları da sergileyeceğiz. Elbette onun yaşamını da gelen ziyaretçilere en iyi şekilde anlatacağız. şeklinde konuştu.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.