Üstün: Son 10 yılda faili meçhul olmaması sevindirici

29 Kasım 2012 Perşembe 21:02
Üstün: Son 10 yılda faili meçhul olmaması sevindirici






ANKARA (CİHAN)- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son 10 yılda faili meçhul olay olmamasının Türkiye adına sevindirici olduğunu belirtti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns ve beraberindeki heyeti, TBMM'de makamında kabul etti. Üstün, Birleşmiş Milletlerin İnsan Hakları konularında en son 10 yıl önce yayınlanmış bir raporu olduğunu belirterek, sevindirici olan hususun 10 yıldan bu yana Türkiye'de faili meçhul bir cinayetin olmaması olduğunu kaydetti.

Devlet güvenlik mahkemelerinin (DGM) 10 yıl önce yayınlanan raporda yer aldığını, günümüzde ise DGM'lerin yerinde yeller estiğini söyleyen Üstün, Bunun gibi birçok konuda, faili meçhuller başta olmak üzere yargısız infazlarla ilgili de raporda eleştiriler sunulmuş ama çok şükür ki son 10 yılda böyle bir faili meçhul olayın olmamış olması ülkemiz adına sevindiricidir. Önceden gerçekleşmiş olan faili meçhullerle ilgili süren yargılamalar ve soruşturmalar da vardır. Bu adli süreçlerin işliyor olması, ülkemiz adına sevindiricidir. dedi.

Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns ise yaptığı kısa konuşmada, 7 günlük bir çalışma ziyaretinde bulunduğu Türkiye'den yarın ayrılacağını söyledi. Heyns, Türkiye'de sivil toplum örgütleri, yargıçlar ile görüştüğünü, raporlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Kabul, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

İNTİHAR EDEN ASKERLERDE ÖNEMLİ DERECE ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Üstün, basın mensuplarının, askerlerle ilgili haklar konusundaki sorulara yönelik, asker hakları konusunun komisyonlarının gündemine 1,5 yıl önce Uğur Kantar'ın Kıbrıs'ta ağır işkence altında ölmesi sonucunda geldiğini belirtti. Komisyon olarak asker hakları ile ilgili bir izleme dosyası açtıklarını dile getiren Üstün, Askerlikteki kötü muamele aslında sadece bizim ordumuzun sorunu değil, dünya ordularının sorunu. Alman ordusunda da Amerikan ordusunda da bu tür vakalar var. Ayrıca, günümüzün sorunu değil, tarihten beri geliyor. Ama ne zaman ki komisyonumuz işe eğilince, aynı kadına şiddet gibi görünür hale geldi. diye konuştu.

Bu konuda, komisyona 107 başvuru olduğunu, önemli kısmının askerde kötü muamele, üst-ast kötü muamelesi ve devrecilikten kaynaklanan şikayetler olduğunu ifade eden Üstün, intihar eden askerlerde de önemli derece artış görüldüğünü söyledi. Son 10 yılda 818 askerin iç güvenlik olaylarında şehit olduğunu, ancak intihar sayısının 934 olduğunu hatırlatan Üstün, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.