Kayıp Nezir Tekçi Davasında, Olay Yerinde Bulunan Kemikler Hayvanlara Ait Çikti

Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, () - HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi'yi öldürüp, cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay...

07 Kasım 2014 Cuma 16:48
Kayıp Nezir Tekçi Davasında, Olay Yerinde Bulunan Kemikler Hayvanlara Ait Çikti






Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, () - HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi'yi öldürüp, cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan'ın tutuksuz olarak yargılanmalarına Eskişehir'de devam edildi. Mahkeme heyeti Adli Tıp'tan gelen raporda, olay yerinde bulunan kemiklerin insana değil, hayvana ait olduğunun belirlendiğini açıkladı. Heyet, Tekçi ailesinin avukatlarının reddi hakim talebini de kabul etmedi.
Yüksekova İlçesi'ne bağlı Aşağı Ölçek Köyü'nde çoban Nezir Tekçi, iddiaya göre 19 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova'da görev yapan Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler tarafından gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. 1997 yılında Nezir Tekçi'nin babası Halit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. O tarihte yüzbaşı olan emekli albay Ali Osman Akın ile o dönem teğmen olan yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Canavarca hisle adam öldürmek' suçundan dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir'e alındı.
Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan 42 yaşındaki Yarbay Kemal Alkan katıldı, diğer tutuksuz sanık 55 yaşındaki Emekli Albay Ali Osman Akın ise gelmedi.
KEMİKLER İNSANA AİT DEĞİL 
Mahkeme heyeti Adli Tıp Kurumu'ndan istenen gelen rapor okundu. Raporda olay yerindeki keşifte bulunan kemiklerde yapılan DNA araştırmasında kemiklerin hayvana ait olduğu, insana ait olmadığının belirtildi.
DAVA TEKRAR HAKKARİ'YE NAKLEDİLSİN
Nezir Tekçi'nin ailesinin avukatlarından Hüseyin Boğatekin, davanın etkili bir yargılama yapılmadan sonlandırılacağını öne sürdü. Boğatekin şöyle devam etti:
"Davanın tekrar geriye Hakkari'ye naklini talep ettik. Sanıkların duruşmada hazır bulundurma talebimiz kabul edilmedi. Ara kararlardan dolayı tarafsızlık şüphesi oluşmaktadır. Mahkemeyi tarafsızlığını yitirdiği için çekilmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde heyetteki her bir hakimin reddedebilmek için sure talep ediyoruz. Sanıkların tutuklama talebimiz vardır. Canavarca hisle devlet eliyle sivil vatandaşı katlettirme davası görülüyor. Olaydan 20-25 sene sonra olay yerinde Nezir Tekçi'ye ait kemik parçası bulunmasını ummuyorduk zaten. Olay yerinde mermiler bulunmuştur. Bu kovanların ve mermilerin askeriyeye ait olup olmadığının incelenmesi gerekirdi askeriyeye ait olup olmadığının incelenmesi gerekirdi."
Sanık Kemal Alkan'ın avukatı Namık Öztürk de, "Müdahil tarafının reddi hakim sebebi olarak gösterdiği ara kararlar çok önce gerçekleşmiştir. O tarihte reddi hakim talebinde bulunmamışlardı. Şu anki reddi hakim talebi duruşmayı uzatmak amacıyla yapılmıştır. Reddi hakim talebinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. 
Diğer sanık Ali Osman Akın'ın avukatı Yasemin Bal da, Nezir Tekçi'nin ailesinin avukatlarının reddi hakim talepleri konusunda bir gerekçeleri olmadığını öne sürerek bu taleple davanın uzatılmak istendiğini söyledi.
Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti davanın yeniden nakli konusundaki talebin yasal olarak mümkün olmadığını belirterek reddine karar verdi. Heyet, ayrıca tutuksuz sanıkların tutuklu olarak yargılanma talebini de kabul etmedi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının adli kontrol kararının kaldırılması talebini de ret etti. Heyet avukatların reddi hakim talebini kabul etmeyerek bu yönde avukatlara süre verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, iddia makamına önümüzdeki celse mütalaayı hazırlaması için süre verilmesini kararlaştırıp duruşmayı 19 Aralık 2014 tarihine erteledi.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.