Facebook, 235 bin Türk'ün bilgilerini satmış

Cambridge Analytica'ya milyonlarca kullanıcısına ait verileri transfer eden Facebook'un Türkiye'deki kurbanlarının sayısı açıklandı.

05 Nisan 2018 Perşembe 13:13
Facebook, 235 bin Türk'ün bilgilerini satmış







Facebook, 235 bin Türk'ün bilgilerini satmış

Tüm dünyayı sarsan Facebook kullanıcı bilgilerinin bir şirkete verilmesiyle ilgili skandalın yankıları büyüyor. Facebook'ün, Türkiye'den 235 bin kişinin bilgilerini  Cambridge Analytica adlı şirkete verdiği açıklandı..


Facebook Cambridge Analytica sızıntısının yankıları büyüyor. Daha önce 55 milyon olarak açıklanan veri skandalının gerçek boyutlarının 85 milyon kişiye ulaştığı açıklandı. Türkiye'den sadece 223 kişinin indirdiği uygulama sayesinde, bu kişilerin arkadaşı olan 235 bin Facebook kullanıcısının verilerinin derlendiği ve dağıtıldığı belirlendi. 

YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI, KULLANICILAR TEDİRGİN

Cambridge Analytica'nin Facebook'taki kullanıcı bilgilerini usulsüz olarak kullandığının ortaya çıkması dünya genelinde büyük bir tepki yaratmış, Facebook da bunun üzerine yeni güvenlik önlemlerini devreye almıştı.

Facebook'tan yapılan açıklamada, uygulamayı indiren kişi sayısının 223 olduğu, ancak bu kişilerin arkadaş listelerinde bulunan toplam 234 bin 584 kişinin etkilendiği duyuruldu. 

TÜRKİYE İLK 10'DA YOK

Açıklamada, Türkiye'nin dünyada en çok kullanıcının etkilendiği ilk 10 ülke listesi içerisinde yer almadığı belirtildi. 

Facebook’un Türkiye’deki toplam aylık aktif kullanıcı sayısı 44 milyon kişi civarında bulunuyor. 

Şirket, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı olayda, dünya genelinde 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğini açıklamıştı. 


YENİ GÜVENLİK ÖNEMLERİ GELİYOR

Facebook, dün akşam yayınladığı blog yazısında insanların bilgilerini daha iyi korumak için yaptığı değişikliklerle ilgili güncellemeleri de paylaştı. Önümüzdeki aylarda daha fazla değişiklik yapmayı planlayan ve gelişmeleri paylaşmaya devam edecek olan Facebook’un yaptığı en önemli dokuz değişikliğin detayları şu şekilde:

* Etkinlik API’leri: Bugüne kadar insanlar bir uygulamaya - özel etkinlikler de dâhil olmak üzere - katıldıkları ya da düzenledikleri etkinliklerle ilgili bilgi alma izni verebiliyordu. Bu Facebook etkinliklerini takvime, biletleme veya diğer uygulamalara eklemeyi kolaylaştırıyordu. Ancak Facebook etkinlikleri, diğer insanların katılımları ve etkinlik duvarında yapılan paylaşımlar ile ilgili bilgiler de içerdiğinden, uygulamaların bu erişimi doğru kullandıklarından emin olmak oldukça önemli. Bugünden itibaren API’yi kullanan uygulamalar, davetli listesine ya da etkinlik duvarındaki paylaşımlara erişemeyecek. 

* Grup API’leri: Hâlihazırda uygulamalar, grup içeriklerine erişebilmek için kapalı gruplarda grup yöneticisinin ya da bir üyenin, gizli gruplarda ise yöneticinin iznine ihtiyaç duyuyor. Bu uygulamalar yöneticilerin gruplarında kolayca paylaşım yapmalarına ve içeriklere cevap vermelerine yardımcı oluyor. Ancak gruplarda insanlar ve sohbetlerle ilgili Facebook’un daha iyi korunduğundan emin olmak istediği bilgiler olduğundan artık Grup API’lerini kullanan tüm üçüncü parti uygulamaların, grubun yararına olduklarından emin olmak için Facebook ve bir yönetici tarafından onaylanması gerekecek. Uygulamalar artık bir grubun üye listesine erişemeyecek. Onaylanmış uygulamaların erişebildiği, paylaşımlarda ya da yorumlarda bulunan isim ve profil fotoğrafı gibi kişisel bilgiler de kaldırılacak.

* Sayfa API’leri: Bugüne kadar herhangi bir uygulama, herhangi bir sayfadaki paylaşımları ya da yorumları okumak için Sayfa API’lerini kullanabiliyordu. Bu geliştiricilerin, paylaşımları düzenleme ya da yorum ve mesajlara cevap verme gibi konularda sayfa sahiplerine yardımcı olacak araçlar geliştirmelerine olanak sağlıyordu. Ancak bu aynı zamanda uygulamaların gerektiğinden fazla veriye ulaşmasına da neden oldu. Sayfa bilgilerinden sadece topluluğa faydalı servisler sağlayan uygulamaların yararlandığından emin olmak adına artık gelecekteki tüm Sayfa API’lerine erişimin Facebook tarafından onaylanması gerekecek. 

* Facebook ile Giriş: İki hafta önce Facebook, Facebook ile Giriş ile ilgili önemli değişiklikler duyurmuştu. Bugünden itibaren yer bildirimi, beğeni, fotoğraflar, paylaşımlar, videolar, etkinlikler ve gruplar gibi bilgilere erişim talep eden tüm uygulamaların Facebook tarafından onaylanması gerekecek. Buna ek olarak artık uygulamaların dini inanç, siyasi görüş, ilişki durumu ve detayları, özel arkadaş listeleri, eğitim ve iş geçmişi, spor aktivitesi, kitap okuma aktivitesi, müzik dinleme aktivitesi, haber okuma, video izleme aktivitesi ve oyun aktivitesi gibi kişisel bilgileri talep etmesine izin verilmiyor. Gelecek hafta içinde eğer kişi bir uygulamayı son üç ay içinde kullanmadıysa, o geliştiricinin kişinin bilgilerine erişimi de engellenecek. 

* Instagram Platform API’si: Bugünden itibaren, Instagram Platform API’sinde yakın zamanda duyurulan değişiklikler da uygulamaya konuluyor. 

Arama ve Hesap Kurtarma: Bugüne kadar, insanlar başka bir kişiyi bulmak için o kişinin telefon numarasını ya da e-posta adresini Facebook’ta aratabiliyordu. Bu, özellikle çok karmaşık dillere sahip olan ve tüm ismi yazmanın zor olduğu, ya da birçok insanın aynı adı taşıdığı ülkelerdeki arkadaşlarını bulmak konusunda insanlara oldukça yardımcı oluyordu. Ancak kötü niyetli aktörler, ellerindeki telefon numaralarını ve e-posta adreslerini arama kısmına yazarak ve hesap kurtarma özelliğini kullanarak halka açık profillerin bilgilerini alıp bu özelliği suistimal ettiler. Bu yüzden Facebook bu özelliği etkisiz hale getiriyor ve bilgilerin bu şekilde alınması riskini azaltmak adına hesap kurtarma özelliğinde de değişiklikler yapıyor.

Arama ve Mesaj Geçmişi: Arama ve mesaj geçmişi, Android’de Messenger ya da Facebook Lite kullanan insanlar için sunulan onaylı bir özelliğin bir parçası. Bu, Facebook’un en sık etkileşimde bulunduğunuz insanları kişi listenizin en üstünde gösterebilmesi anlamına geliyor. Facebook bu özelliği, Facebook’un mesajların içeriğini toplamadığını teyit etmek üzere yeniden gözden geçirdi. Bir yıldan eski tüm kayıtlar silinecek ve gelecekte de müşteri, arama süreleri gibi daha geniş verileri değil, sadece bu özelliği sunmak için gerekli bilgileri Facebook’un sunucularına yükleyebilecek. 

* Veri Sağlayıcıları ve İş Ortağı Kategorileri (Partner Categories): Facebook geçtiğimiz hafta, üçüncü taraf veri sağlayıcılarının direkt Facebook üzerinden hedeflemelerini sunmalarını sağlayan bir ürün olan Ortak Kategorileri’ni kaldırma planlarını duyurdu.

* Uygulama Kontrolleri: Son olarak Facebook, 9 Nisan Pazartesi gününden başlayarak, insanlara haber akışının en üstünde hangi uygulamaları kullandıklarını — ve o uygulamalarla paylaştıkları bilgileri — görebilecekleri bir link gösterecek. İnsanlar artık istemedikleri uygulamaları da kaldırabilecekler. Bu sürecin bir parçası olarak Facebook insanları bilgilerinin Cambridge Analytica ile uygunsuz bir şekilde paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda da bilgilendirecek.

Öte yandan Facebook’un güvenlikten sorumlu tepe yöneticisi Alex Stamos, dün sosyal ağın ayrıca her gün milyonlarca sahte profilin oluşturulmasını engellemeye başladığını duyurmuştu. 

Sahte hesapların sahte haberleri yaymak için kullanıldığına dikkat çeken Stamos, makine öğrenimi teknolojisinden faydalanarak insanların fikirlerini değiştirmeye çalışan sahte haberleri ve hesapları saptayarak ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Facebook’un yöneticilerinden Samidh Chakrabarti ise Facebook güvenlik ekibinin İngilizce dışında yazılan Facebook sayfalarını incelediklerini ve yalan haberlere müdahale edildiğini duyurdu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.