Güneş tutulunca ne olur? Güneş tutulması saat kaçta?

Bu gece gökyüzünde görsel şölen var, tam Güneş Tutulması, bugün yaşanacak ve Türkiye'den parçalı gözlenebilecek.

20 Mart 2015 Cuma 08:38
Güneş tutulunca ne olur? Güneş tutulması saat kaçta?






Bu gece neler olacak: Gökyüzünde şölen var

Güneş tutulunca ne olur? Güneş tutulması saat kaçta?

Bu gece gökyüzünde görsel şölen var, Tam Güneş Tutulması, bugün yaşanacak ve Türkiye'den parçalı gözlenebilecek.


Astrologlar Tam Güneş Tutulması sırasında felaket uyarıları yapsa da, bilim insanları bu teze şiddetle karşı çıkıyor. Bilim insanları güneş tutulmasını tarifi imkansız karanlık olarak adlandırırken bazı batıl inançlar için deprem ve kasırgal habercisi olarak yorumlanıyor?

Bugün İstanbul'da saat 11.57, Ankara'da saat 12.03, İzmir'de saat 11.51, Antalya'da saat 11.56'da tutulma ortası gerçekleşecek.

2015 yılının ilk ve en önemli gök olayı, bugün gerçekleşecek. Tutulma, Kuzey Avrupa'da tam olarak yaşanacak. Türkiye'de ise Ay, Güneş'in yaklaşık yüzde 40'ını kapatacak. Güneş tutulması nedeniyle birçok ilde üniversitelerin astronomi ve uzay bilimleri bölümleri gözlem etkinliği gerçekleştirecek.

Türkiye'de parçalı gerçekleşecek tutulmada Ay'ın Güneş yüzeyini en çok kapattığı an için il il saatler de belirlendi. Bilim adamları tarafından belirlenen takvime göre tutulma başlangıcı, tutulma ortası ve tutulma bitişleriyle birlikte toplam süreler illere göre açıklandı.

Tutulma başlangıcının ilk başlayacağı il İzmir. Saat 10.48'de İzmir'de başlayacak tutulma sırasıyla Bodrum, Marmaris, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Ankara, Kayseri, Diyarbakır, Erzurum şeklinde doğuya ilerledikçe dakika dakika artacak. Tutulmanın en heyecan verici anı tutulma ortası ise İzmir'de saat 11.51'de gerçekleşecek. Tutulma ortası İstanbul'da saat 11.57, Bursa'da saat 11.56, Denizli'de saat 11.54, Eskişehir'de saat 11.59, Antalya'da saat 11.56, Ankara'da saat 12.03, Konya'da saat 11.02, Mersin'de saat 12.03, Kayseri'de saat 12.07, Samsun'da saat 12.11, Adana'da saat 12.05, Gaziantep'te saat 12.09, Malatya'da saat 12.12, Diyarbakır'da saat 12.15 ve Erzurum'da saat 12.18'de yaşanacak.

TUTULMA EFSANELERİ

Tarihte ilk kez Thales tarafından hesaplanan ve ünlü matematikçinin bu öngörüsüyle, MÖ 585 yılında Medlerle Lidyalılar arasındaki savaşı engelleyen güneş tutulması, çeşitli kültürlerde farklı efsanelere yol açtı.
Çin'de ejderhanın güneşi yemesi olarak düşünülen güneş tutulması, Mısır'da kötü kalpli yılanın güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklandı.
Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan tutulmaya, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun neden olduğu düşünüldü. Kızılderililerde tutulma, ay ile güneşin savaşı olarak tanımlanırken, Mezopotamyalılar tutulma anında yaktıkları meşalelerle güneşi tekrar parlatmaya çalıştılar.
Son Güncelleme: 20.03.2015 08:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.