Tarla robotları geliyor; Tarlada artık robotlar çalışacak

Tarlaya ektim soğan, tarlaya ektim soğan; Artık bu türküleri robotlar söyleyecek. Alman teknoloji şirketi Bosch, tarlada ekim, dikim, hasat ve çapa yapacak yeni nesil robot üretmeyi başardı.

08 Kasım 2015 Pazar 15:00






Tarla robotları geliyor; Tarlada artık robotlar çalışacak

Teknolojideki akıl almaz gelişim sonunda tarlalara sıçradı. Tarımda makinalaşma döneminin yerini tarlada robotlara bırakıyor. Türkiye'de daha çok ev aletleri ve beyaz eşya ürünleriyle tanınan Alman teknoloji şirketi Bosch, bilim kurgu filmlerinden fırlayan tarla robotu BoniRob'la bu konuda önemli bir adım atıyor..


Tarla robotu, Bosh, BoniRob, tarım robotu bonirob

KENDİ EKECEK, DİKECEK, HASAT YAPACAK ÜSTELİK ÇEVRE DOSTU


BoniRob Bosch
  tarafından çok amaçlı tarım işlerinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk robot sistemlerinden birinin adı. Henüz daha çok tarım becerisi kazanması için testleri devam eden BoniRob ekim, çapalama ve hasat gibi konularda sebze ve tahıl tarlalarında mühendisler tarafından uzaktan kumandayla yazılım zenginleştirme işlemine tabi tutuluyor.

Petrol yakıtlı tarım araçlarının yerini alması hedeflenen tarla robotlarının üretimin kalitesini ve verimliliği artıracağına inanan Alman Bosch şirketi bu konuda dünyanın en büyük pazarlarından birini oluşturmaya hazırlanıyor. Pulluk yerine yeni ekim ekipmanları geliştiren Bosch, tahıl ekiminde BoniRob ile çığır açmayı düşünüyor.

TARLALAR ŞİRKETLERİN ELİNE Mİ GEÇECEK?


Bosch'un gelecek yüzyıl kurgusu içindeki tarım sektöründeki öngörüsü dünya ekim alanlarının büyük çoğunluğunu küresel şirketlerin eline geçecek. Bu öngörü doğrultusunda, ekim alanlarındaki iş gücü açığını kapatmak için devreye girecek olan robotların geliştirilmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Bilim Kurgu filmlerinin bile ötesine geçen proje kapsamında geliştirilen BoniRob pekçok özelliği ile çiftçilerin yeteneklerini kopyalamaya, bünyesinde biriktirmeye devam ediyor. Şimdilik yaprakların rengi, dokusu, tohum analizi ve ekim derinliği ile çapa gibi konularda yeteneğini kanıtlamış. Mısır hasadı, ayçiçek ekimi ve sulama gibi konularda Bosch mühendisleri oldukça önemli bir başarı elde etmiş durumda.


Bosch'un DeepField Robotik birimi tarafından geliştirilen BoniRob'un tarla ve bahçelerde daha çok tecrübe kazanması gerektiğini belirten uzmanlar 'Star Wars filmlerinden fırlayan robot teknolojilerinden daha ileri bir düşüncenin eseri bu. Tarla işlerini sıkıcı olarak gören robot tasarım uzmanları BoniRob'u görünce fikrini değiştirebilir. Aslında BoniRob daha çok değişik alanda robotik üretim görmek isteyenlere de yeni fikirler verebilir' diyor.

BONİROB TARLA ROBOTU'NUN TEKNİK ÖZELLİĞİ

Bir tarım işçisinden daha uzun süre tarlada görev yapabiliyor. Yaşlılık ya da sigorta emeklilik gibi giderleri yok. Kendi elektriğini güneş panellerinden rahatlıkla sağlayabiliyor. Toprak, iklim ve suyun kimyasal analizlerini çok daha hızlı yaparak üretim rekoltesi hakkında kesine yakın bilgiler verebiliyor.
BoniRob en çarpıcı özelliği şimdilik ayıklama sistemi, verilen görevleri daha çabuk yapabiliyor, üstelik mesai saati kavramı içinde dinlenme gibi kayıp zaman dilimi de yok.

TARLADA İSTEMEDİĞİN BİTKİLERİ İMHA EDİYOR

BoniRob, tarlalarda kimyasal mücadaleye gerek kalmadan, istenmeyen farklı bitkileri teker teker kurutabilecek. Yakın gelecekte insansız hava araçları ile uyum içinde çalışması planlanan tarla robotuna verilecek yeni görev listesinde kargaları kovalama görevinin olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. (Özel Haber)

Son Güncelleme: 08.11.2015 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
serhat baytar 2015-11-09 05:30:50

teknolojinin geldiği yer çok önemli. tarım ülkesiyiz diye övünürken tarım adına insanlığa armağan edebileceğimiz önemli bir teknolojik araç geliştirip ortaya koyamadık.durum bundan daha vahim, yeni nesil toprağa bilmiyor tanımıyor ve sevmiyor, yeni nesil tarım üretimine yabancı, ziratten anlamıyor. ekmeğin bile markasını arayan bir jenerasyon türedi. yediğimiz içtiğimiz her şey fabrika ürünü. geleneksel üretim biçiminden koptuk yazık oldu canım ülkeme çok yazık oldu