11 Eylül Saldırısı için şok iddia; Suudlar finans etmiş

Terör örgütü El Kaide'nin ABD'ye yönelik saldırıları konusundaki belgeler üzerindeki yasaklar kalkıyor.

08 Şubat 2015 Pazar 11:40
11 Eylül Saldırısı için şok iddia; Suudlar finans etmiş






11 Eylül Saldırısı için şok iddia; Suudlar finans etmiş

Terör örgütü El Kaide'nin ABD'ye yönelik saldırıları konusundaki belgeler üzerindeki yasaklar kalkıyor.
ABD, El Kaide militanı Zekeriya Musavi’nin 11 Eylül saldırılarında Suudi parmağı olduğuna dair iddiasını tartışıyor. Kongre’nin talebi üzerine Obama, bazı soruşturma belgelerinin gizliliğini kaldıracak.

ABD’dekİ 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum edilen Fransız asıllı El Kaide militanı Zekeriya Musavi’nin geçtiğimiz hafta yayımlanan ifadeleri uzun sürecek bir tartışmanın fitilini ateşledi. Musavi, Suudi Arabistan Kraliyeti'nin saldırıyı finanse ettiğini öne sürmüştü. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının Suudi Arabistan’a açtığı davada ifade veren Musavi, El Kaide’nin eski lideri Usame Bin Ladin’in örgüte yardım yapan isimlerin listesini tuttuğunu belirtirken, çok sayıda ‘ünlü‘ Suudi Arabistanlı’nın da bu listede olduğunu iddia etmişti.

AİLELER AÇIKLAMA BEKLİYOR

Musavi’nin iddialarına göre bu isimlerden biri de Suudi Arabistan’ın eski istihbarat şefi Türk-i el Faysal. Suudi Arabistan’ın Washington büyükelçiliğinde görevli bir isimle Kandahar’la görüştüğünü de öne süren Musavi, bu kişiyle birlikte ABD başkanlarının kullandığı ‘Air Force One‘ uçağına saldırı planladıklarını anlatmıştı. Bu iddiaların Suudi-ABD ilişkilerini altını oymak için ortaya atıldığını belirten Suudi büyükelçiliği ise Musavi’nin sözlerini kesin bir dille reddetmişti. Ancak saldırıda yakınlarını kaybedenler ve Amerikan Kongresi’nde önemli bir kesim Beyaz Saray’dan “açıklama” bekliyor.

TALEP GEÇEN YIL İLETİLDİ

ABD basınında yer alan haberlere göre ABD Başkanı Barack Obama 11 Eylül saldırılarıyla ilgili soruşturma belgelerinin bir kısmının gizliliğini kaldırmayı planlıyor. Talebin Amerikan Kongresi’nden gittiği belirtiliyor. Beyaz Saray Sözcücü Josh Earnest, gizliliğin kaldırılması talebinin aslında geçtiğimiz yıl iletildiğini fakat belgelerin ne zaman açıklanacağına karar verilmediğini açıkladı. 

Türkiye ile ilişkileri dönüştüreceğiz

ABD Başkanı Barack Obama, ulusal güvenlik stratejisini 5 yıl aradan sonra güncelledi. Obama “yeni” stratejisinde, 'askeri müdahale konusunda mesafeli’ prensibine sadık kaldı. Kongre’ye sunulan belgede Obama’nın kalan son 2 yıllık başkanlığında dış politika öncelikleri vurgulandı. ABD Başkanı, ‘Toprak bütünlüğü korunmuş bir Avrupa’ya desteğini yinelerken, Türkiye’yle ilişkilere de şu sözlerle vurgu yaptı: “Türkiye ile olan ilişkilerimizi dönüştürmeye devam edeceğiz ve Kafkasya'daki bölgesel ihtilafların çözümünü teşvik ederken, bölgeyle bağlarımızı geliştireceğiz." Obama ulusal güvenliğe karşı en önemli tehditleri (IŞİD başta olmak üzere) şiddete dönük “radikallik”, Rus saldırganlığı, siber saldırılar ve iklim değişikliği olarak sıraladı.  Obama, ABD'nin terörizm, iklim değişikliği ve siber tehditler dahil olmak üzere küresel zorluklarla mücadelede "vazgeçilmez" bir lider olduğunu, ancak kaynaklarının ve nüfuzunun sınırsız olmadığını da kaydetti. Obama, Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüm bulma gayretlerine devam edeceklerini belirtti.
Son Güncelleme: 08.02.2015 11:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.