Irak'ta Türk mallarına boykot çağrısı tutmadı

Irak'ta şii yöneticilerin başlattığı Türk mallarına boykot çağrısı tutmadı. Bağdat hükümetinin çağrıya destek veren açıklamalarına rağmen Türk mallarının ülkeye girişinde her hangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

10 Aralık 2015 Perşembe 15:21
Irak'ta Türk mallarına boykot çağrısı tutmadı






Irak'ta Türk mallarına boykot çağrısı tutmadı

Irak'ta Şii yöneticilerin başlattığı Türk mallarına boykot çağrısı tutmadı. Bağdat hükümetinin çağrıya destek veren açıklamalarına rağmen Türk mallarının ülkeye girişinde her hangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu arada Bağdat İl Meclisi'nin Türk mallarına boykot kararını değerlendiren iş dünyası, "Kararın bağlayıcılığı yok. Irak'ta herhangi bir ambargo uygulanmıyor. Türkiye'den ürün almaktan başka çareleri yok" diyor.

Şİİ BÜROKRATLAR SINIRLARI ZORLUYOR

Irak'ta yönetimi elinte bulunduran Şii kökenli bürokratların iki ülke arasındaki gerginliği sürekli tırmandırdığına dikkat çeken iş dünyasının önde gelen isimleri 'Bazen düşmanlıkta sınırları zorluyor ancak henüz bir olumsuz durum yok' değerlendirmesini yapıyor. Eğitim için Başika'ya giden Türk askeri nedeniyle gerilen Irak ilişkileri iş dünyasının yeni gündemi oldu. Bağdat İl Meclisi'nin Türk mallarının kente ithalini yasakladığına dair çıkan haberlerin ardından gözler iki ülke arasında yıllık 10 milyar doları aşan ticarete çevrildi. Ancak iş dünyası bir ambargo kararının bulunmadığı gibi mal sevkıyatında da herhangi bir aksama yaşanmadığını ifade ediyor. Türk mallarına yönelik herhangi bir yaptırımın hayata geçirilmediğini de söyleyen işadamları, Bağdat İl Meclisi'nin aldığı kararın sadece tavsiye niteliği taşıdığını ve ülke genelinde bir bağlayıcılığının bulunmadığını vurguluyor.

TİCARETE AKSAMA OLMADI

Konunun abartıldığını söyleyen Türkiye Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak ile ilgili gündeme gelen haberlerin doğru olmadığını belirtti. "Hükümet kanadından herhangi bir resmi açıklama yok" diyen Taha şunları söyledi: "Bağdat ili meclis üyeleri böyle bir gündemle boykot çağrısı yapmış. Olay bundan ibaret. Yani bir yaptırım yok. Net bir karar da çıkmış değil. Türk basınına yansıyan haberler çok fazla abartılmış ve gerçeği yansıtmıyor. Şu an ticarette her hangi bir aksama yok. Meclis'in takındığı bu tavrın da Rusya ve İran baskısıyla gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Böyle bir uygulama en üst düzeyden alınmış olsa dahi kağıt üzerinde kalır. Uygulanma imkânı yok. Türkiye'den ürün almaktan başka şansları bulunmuyor. Üç hafta bile dayanamazlar." Bağdat İl Meclisi'nin aldığı kararın kısa vadeli ve duygusal bir karar olduğunu belirten Türkiye-Irak İş Konseyi Eski Başkanı Ercüment Aksoy, kararın bir yasak değil tavsiye niteliğinde olduğunu ifade etti.

TÜRK ÜRÜNLERİNE İHTİYAÇLARI VAR

Irak vatandaşlarında Türkiye'ye karşı bir tepki olmadığını da ifade eden Türkiye- Irak İş Konseyi Eski Başkanı Ercüment Aksoy şöyle devam etti: "Abartılacak bir durum yok. İki ülkenin de birbirine ihtiyacı var. Bağdat İl Meclisi'nin aldığı karar, Türkiye'deki bir ticaret odasının aldığı karar kadar bağlayıcılığı var. Iraklılar da bizim gibi duygusal insanlar. Biz de yakın zaman önce Fransız mallarını yaşanan siyasi gelişmeler içinde protesto ettik. Ancak sonra her şey normale döndü. Bu durum da Türkiye tarafının da attığı pozitif adımlarla kısa sürede normale dönecektir." Irak'ın Türk ürünlerine ihtiyacı olduğunu da ifade eden Aksoy, "Irak'ın birçok kalemde Türkiye'den ürün almaktan başka şansı yok" vurgusu yaptı.

5 DOLARLIK MALIN 1 DOLARI TÜRKİYE'DEN

Irak'ın ihracatında ABD, Güney Kore ve Kanada başta geliyor. İthalatında ise Türkiye, ABD ve Kore ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye'nin Irak'ın ithalatındaki payı 2014 itibarıyla yüzde 21.5 olarak gerçekleşti. Yani her 5 dolarlık malın 1 doları Türkiye'den gidiyor. Irak'ın ihracatının en büyük kısmını petrol ürünleri oluştururken, ülkenin ithalatında işlenmiş petrol ürünleri, elektrik-elektronik ürünler, gıda ve tarım ürünleri, makine ve otomotiv sektörü öne çıkıyor. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, pirinç ve hurma. Üretimin iç talebini karşılayamamasından ötürü gıda ürünlerinin yüzde 65'i ithal ediliyor. KAYNAK: SABAH
Son Güncelleme: 10.12.2015 15:23
Anahtar Kelimeler:
TürkiyeBağdatBoykot
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.