Türkiye-İngiltere arasında 5. Dönem Jetco Protokolü imzalandı

       Özgür ARSLAN / İSTANBUL, ()  EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "AB tam üyelik sürecindeki standartları gerçekleştirmek bizim için olmazsa olmaz. O standartları yerine getirdikten sonra AB'ye üye olup...

23 Şubat 2015 Pazartesi 17:20
Türkiye-İngiltere arasında 5. Dönem Jetco Protokolü imzalandı






 

 

 

 Özgür ARSLAN / İSTANBUL, ()  EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "AB tam üyelik sürecindeki standartları gerçekleştirmek bizim için olmazsa olmaz. O standartları yerine getirdikten sonra AB'ye üye olup olmamak çok da önemli değil. Önemli de, o kadar önemli değil" dedi.
Bakan Nihat Zeybekci, İngiltere Yatırım ve Ticaret Bakanı H.E. Lord Livingston ile İstanbul'da bir araya geldi. İki Bakan, yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından, JETKO (Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi) 5. Dönem Protokolü'nü imzaladı.
Protokol imza töreninden sonra konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İki ülkenin kendi aralarında yapmış olduğu ticaretten daha fazlasıyla, üçüncü ülkelerdeki işbirliklerini biz fırsat olarak görüyoruz. Bunları konuştuk ve değerlendirdik“ dedi.
Protokol töreninden sonra Türkiye-İngiltere İş Forumu gerçekleşti. İş Forumu'nda da konuşan Nihat Zeybekci, İngiltere ve Türkiye'nin dünyada birbirini tamamlayan en iyi iki ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de ihtiyaç duyulan her şey İngiltere'de ihtiyaç duyulmaz hale gelmiş. Altyapı, ulaşım, teknoloji, haberleşme, ulaştırma, sağlık, yeni okullar... Bütün bunların hepsi İngiltere'de ihtiyaç olmaktan çıkmış. Onun için, yeni yerlere gitmek lazım. Bu yeni gidilecek olan yerler de Türkiye'dir. Türkiye'deki en büyük doğrudan yabancı sermaye girişini sağlayan ülkelerden bir tanesi İngiltere. Yaklaşık 2 bin 800 İngiliz firması Türkiye'de yatırım yapmış, Türkiye'nin geleceğinde rol oynuyor. Biz onlara diyoruz ki, burası sizin ülkeniz. Biz sizinle beraber olmaktan gurur duyuyoruz" diyerek, İngiliz girişimcileri Türkiye'de daha çok yatırım yapmaya davet etti.

BAKAN ZEYBEKÇİ'DEN AB ESPRİSİ
Türkiye'nin AB üyeliği hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, kendileri için önemli olanın AB'ye tam üyelik değil, bu işin sevdası olduğunu belirtti. "Biz işin aşkındayız diyerek kendimizi teselli etmek istiyorum" şeklinde espri yapan Zeybekci, “AB tam üyelik sürecindeki standartları gerçekleştirmek bizim için olmazsa olmaz. O standartları yerine getirdikten sonra AB'ye üye olup olmamak çok da önemli değil. Önemli de, o kadar önemli değil" şeklinde konuştu.
Avusturya ve Fransa'nın, Türkiye'nin AB'ye üye olma kararı çıkması halinde referandum kararı almasını da eleştiren Bakan Zeybekci, "O gün geldiğinde, eminim Türkiye de kendi içinde referandum yapabilir“ dedi.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASININ GÜNCELLENMESİ KONUSUNDA AB İLE ANLAŞTIK"
Kendilerini en çok rahatsız eden şeyin, üçüncü ülkelerle olan serbest ticaret anlaşmaları olduğunu dile getiren Nihat Zeybekci, “Türkiye bütün kapılarını AB'nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelere açarken, o ülke lütfederse Türkiye serbest ticaret anlaşmaları görüşmelerine başlayabiliyor. 10 yıl geçti, AB ile Cezayir serbest ticaret anlaşması imzaladı, biz daha Cezayir ile masaya oturamadık. Halbuki biz şunu diyoruz: Karar alma mekanizmasında olmasa bile, Türkiye otomatikman AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticarete ortak olmalı. Önümüzdeki süreçte şunda mutabık kaldık AB ile: Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeli. Bu konu üzerinde anlaştık" diye konuştu.
Bu anlaşmayı en çok riske eden konunun AB ile ABD'nin sürdürdüğü serbest ticaret anlaşmaları olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Eğer bu anlaşma yürürlüğe girdiğinde Türkiye eşzamanlı biçimde Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) içinde yer almayacaksa, Gümrük Birliği anlaşması sürdürülemez hale gelir. TTİP anlaşmasının bir açık platform haline getirilmesi, Türkiye'nin bu sürece dahil olmasının, bütün tarafların menfaati olduğuna inanıyorum" dedi.

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.