'1 milyon ev işçisinden yüzde 1'i bile sigortalı değil'

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - İMECE Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Minire İnal, Türkiye'de 1 milyonu aşkın ev işçisi kadından yüzde 1'inin bile sigortalı olmadığını söyledi. Antalya'daki ev işçisi kadınlar tarafından,...

16 Haziran 2015 Salı 19:04
'1 milyon ev işçisinden yüzde 1'i bile sigortalı değil'






Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - İMECE Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Minire İnal, Türkiye'de 1 milyonu aşkın ev işçisi kadından yüzde 1'inin bile sigortalı olmadığını söyledi.
Antalya'daki ev işçisi kadınlar tarafından, Soma'da ve tüm madenlerde, tersanelerde, gökdelen inşaatlarında, evlerde ve hemen her sektörde gerçekleşen iş cinayetleri ve işçi katliamlarında hayatını kaybeden işçiler saygıyla anıldı. Kadınlar, cam silerken düşerek ölen Gültekiye Özmen, Pakize Akçam, Fatma Aldal, Rukiye Şimşek ve adı bilinmeyen tüm ev işçisi kadınları da unutmadı. Bütün dünyada ev işçileri tarafından sevinçle kutlanan 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü'nün Türkiye'de iş cinayetlerinin daha da artarak iş katliamına dönüşmüş olması nedeniyle ev işçileri için buruk bir gün olduğu açıklandı.
Ev işçisi kadınlar adına açıklamada bulunan sendika üyesi Zümre Yılmaz, seçim sonrası Türkiye'nin artık daha farklı bir geleceğe adım attığını belirterek, yeni kurulacak hükümete şu çağrıda bulundu:
"Demokratik, cinsiyet eşitliğine dayanan, emeği ve emekçiyi tanıyan bir anayasa istiyoruz. Torba yasa ile getirilen 10 günden az, 10 günden çok ayrımının kaldırılmasını ve ev işçilerine 5 yıl boyunca yapılacak sigortanın genel bütçeden karşılanmasını talep ediyoruz. Yeni anayasada ev işçilerinin geriye dönük haklarının alınmasını kolaylaştıracak tedbirler talep ediyoruz."
Ev işçileri olarak çok ağır sömürü koşullarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Zümre Yılmaz, "İşçi olduğumuz halde iş yasası kapsamında değiliz. Bu ayrımcılık biz ev işçilerinin emeğinin yok sayılması, haklarımızın gasp edilmesi demektir. Ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınmasını istiyoruz. 1 gün çalışsanız bile işvereniniz sigorta yapmak zorunda. Oysa bu sadece kağıt üstünde doğrudur. Soruyoruz, 1 milyonun üstünde ev işçisi var, bunlardan kaçı sigortalı? Kağıt üstünde verilmiş sigorta hakkı hak değildir. Yasaları çıkarmak yetmez, uygulamaları takip etmek de gerekir" dedi.
Sendikanın Antalya Şube Başkanı Minire İnal ise Türkiye'deki 1 milyonu aşkın ev işçisi kadından yüzde 1'inin bile sigortalı olmadığını söyledi. Taşeron sistemiyle ev işçilerinin özel istihdam ve kiralık işçi bürolarına mahkum edilmesinin de sanki iyiymiş gibi sunulduğunu belirten İnal, taşeronlaşmanın, sırtlarından sermaye biriktirmek isteyen patronların talebi olduğunu söyledi. Taşeron sistemine peşkeş çekilmeye karşı olduklarını açıklayan İnal, "Ev işçileri kiralık değil, işçidir. Kiralık işçi ve özel istihdam bürolarının kapatılmasını istiyoruz" dedi. Minire İnal, ev işçisi kadınların güvencesiz çalışmasının taciz, mobbing, meslek hastalıkları ve iş kazası riskini artırdığını da dile getirdi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.