Mudanya'da kuş gribi kesinleşen tesisteki 117 bin tavuk itlaf edildi

BURSA’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Balabancık Mahallesi'ndeki bir üretim çiftliğinde toplu tavuk ölümleri görülmesi üzerine karantina alınan bölgede kuş gribi virüsü bulunduğu kesinleşti. Yumurta tavukçuluğu yapılan...

02 Haziran 2015 Salı 19:01
Mudanya'da kuş gribi kesinleşen tesisteki 117 bin tavuk itlaf edildi






BURSA’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Balabancık Mahallesi'ndeki bir üretim çiftliğinde toplu tavuk ölümleri görülmesi üzerine karantina alınan bölgede kuş gribi virüsü bulunduğu kesinleşti. Yumurta tavukçuluğu yapılan işletmedeki toplam 117 bin tavuk tedbir amacıyla itlaf edildi. Görevliler çiftlikte bulunan yumurta ve yemleri de imha etti.
Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mudanya İlçesi'ne bağlı Balabancık Mahallesi'ndeki bir üretim çiftliğinde geçen hafta tavuk ölümleri görülmesi üzerine inceleme başlattı. Yaklaşık 123 bin kanatlı hayvanın bulunduğu işletmede 6 bine yakın kanatlı hayvan 5 gün içinde telef oldu. 29 Mayıs’ta Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne 6 tavuk ölüsü gönderildi. 3 kilometre yarıçaplı koruma alanı içerisinde bulunan Mudanya'ya bağlı Balabancık ve Çekrice mahalleleriyle Nilüfer İlçesi'ne bağlı Gökçeköy ve Büyükbalıklı mahallelerindeki tavuklarda herhangi bir ölüme rastlanmadı. İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü, Hayvancılık Enstitütüsü'ne bağlı labaratuvarda yapılan incelemede, tavukların kuş gribi sonucu telef olduğu ortaya çıktı.
Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, yaptığı açıklamada, son iki gün içersinde kuş gribi görülen işletmede, kalan 117 bin tavuğun itlaf edildiğini tesisteki tüm yumurtalar, yemler ile çalışmalara katılan görevlilerin giydikleri kıyafetlerinde kireçli toprağa gömüldüğünü açıkladı.
Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nün kesinleşen vaka ile ilgili muayene ve analiz raporunun kendilerine ulaştığını ve olayın avian influenza H5N1 (kuş gribi) olduğunun kesinleştiğini belirten Çelik, gözetim bölgesi olan 10 kilometre yarıçaplı alanda bulunan Mudanya ve Nilüfer ilçesine bağlı 28 mahallede sağlık tarama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Çelik, "Şu ana kadar başka ölüm vakası bildirilmemiştir. İlimizde daha önce alınan komisyon kararı gereğince kanatlı hayvan pazarlarının kapalı tutulmasına devam edilmektedir. Semt pazarlarında yapılan denetimlerle kanatlı hayvan satışına da izin verilmemektedir İtlaf çalışmalarında görev alan yaklaşık 90 kişi ile işletme sahibi ve çalışanlar da İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince sağlık kontrolünden geçirilerek gerekli önlemler alındı" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.