Avrupa Birliği'ni Almanya sırtlıyor

29 Kasım 2012 Perşembe 15:00
Avrupa Birliği'ni Almanya sırtlıyor






MÜNİH (CİHAN)- Dünyanın yaşlı kıtası olarak tabir edilen Avrupa'yı dünya savaşlarının ardından birleştirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği (AB), son dönemlerde ekonomik krizlerle boğuşuyor. 130 milyar euro bütçesi olan birliğin kasasına 21 milyar euro ile en fazla parayı Almanya koyuyor. 754 milletvekilinin yer aldığı AB Parlamentosu'nda ise sadece 99 Alman milletvekili bulunuyor.

AB Komisyonu'nun Almanya Temsilciliği'nden edinilen bilgilere göre geçen yıl 21 milyar euronun 12 milyarı zayıf bölgelerin güçlendirilmesi, Alman tarımını destekleme ve çok sayıda meslek eğitimi ile istihdam programı çerçevesinde Almanya'ya geri döndüğü. AB'ye en fazla para ödeyen ikinci ülke 19 milyar euro ile Fransa olurken, 14 milyar euro ile İtalya üçüncü ve 12 milyar euro ile İngiltere dördüncü oldu.

Birlik bütçesine en az yardımı yapan ülkeler ise Malta (54 milyon), İzlanda (130 milyon), Letonya (157 milyon), Güney Kıbrıs (165 milyon ) ve Litvanya (259 milyon euro). Polonya, birliğe sadece 3,5 milyar euro öderken, 14 milyar euro ile en fazla yardımı alıyor. Yunanistan birliğin kasasına 1,9 milyar euro havale ederken, birliğin kasasından 6,5 milyar euro yardım aldı.

Birliğe aday statüsü bulunan ve 2005 yılında AB'ye katılım müzakereleri başlatan Türkiye'nin de 2010 yılında AB'den 654 milyon ruro yardım aldığı bildirildi.

27 üyeliği birliğin AB Parlamentosu'nda toplam 754 milletvekili var. Hangi ülkenin kaç milletvekili ile parlamentoda temsil edileceğinin üye ülkelerin nüfusuna bağlı. 82 milyon nüfuslu Almanya'nın parlamentoda 99 milletvekili bulunuyor. AB Parlamentosu'nda Fransa'nın 74, İngiltere ile İtalya'nın 73'er, İspanya'nın 54 ve Polonya'nın 51 milletvekili bulunuyor. Birlikte en az milletvekili olan ülkeler ise şunlar: Estonya (6), Malta (6), Güney Kıbrıs (6), Lüksemburg (6), Slovenya (8) ve Letonya (9). 75 milyon nüfusu olan Türkiye, birliğe üye olması halinde Almanya'nın ardından en fazla milletvekiline sahip ülke olacak. Milletvekilleri, 1979 yılından beri beş yıllığına genel seçimlerle iş başına geliyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.