Azerbaycan bağımsızlığının 21'inci yılını kutluyor

18 Ekim 2012 Perşembe 11:01
Azerbaycan bağımsızlığının 21'inci yılını kutluyor






BAKÜ (CİHAN)- Azerbaycan bağımsızlığının 21'inci yılını kutluyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 18 Ekim 1991 tarihinde Bakü bağımsızlığını ilan etti. Bakü'nün bağımsızlık kararının ardından Ankara, Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu.
Azerbaycan'ın bağımsızlığı ülkedeki ekonomik gelişmeyi ve refahı berberinde getirdi. Ülkenin bütçesi bağımsızlığın21. yılında 10 kat arttı. Öte yandan ülkede yoksulluk seviyesi ise yüzde 49 'dan 9'a kadar geriledi. Bugün Azerbaycan ekonomisi Güney Kafkasya bölge ekonomisinin yüzde 75'ini teşkil ediyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun istatistiki bilgilerine göre, ekonomik büyüklük olarak Azerbaycan dünyada 55'inci sırada yer alıyor.
Azerbaycan topraklarından ve Hazar Denizi'nden çıkartılan petrol sayesinde, hem dünyaya entegre olurken hem de farklı ülkelerle geliştirdiği projelerle gücüne güç katıyor. Bakü -Tiflis- Ceyhan petrol boru hattıyla başlayan bu süreç, Bakü -Tiflis- Erzurum doğal gaz boru hattıyla Bakü- Tiflis-Kars Demiryolu ve Hazar'dan çıkartılan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak TANAP projeleriyle devam ediyor.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.