Fransa şokta: Teröristler ve rehineler öldürüldü

Fransa tarihinde ikinci dünya savaşının ardından en önemli saldırı olarak kabul edilen son iki günlük kaos Paris'te yaşayanları adeta evlerine iş yerlerine kilitledi.

10 Ocak 2015 Cumartesi 01:26
Fransa şokta: Teröristler ve rehineler öldürüldü






Fransa şokta: Teröristler ve rehineler öldürüldü

Terör saldırısı Fransa'yı allak bullak etti. Ülke tarihinde ikinci dünya savaşının ardından en önemli saldırı olarak kabul edilen son iki günlük kaos Paris'te yaşayanları adeta evlerine iş yerlerine kilitledi. Fransa ordu ve polisi yeni terör saldırılarına karşı halkı uyanık olmaya çağırdı. Fransa birbiriyle bağlantılı olduğu anlaşılan 3 kanlı olayla 50 yılın en büyük sarsıntısını yaşadı. Charlie Hebdo katliamcıları 1 kişiyi rehin aldıktan sonra öldürüldü. Kardeşlerin "hapishane arkadaşı" aynı saatte Paris'teki Yahudi marketinde 4 kişiyi öldürdü.

Fransa’nın ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo'da karikatüristler dahil 12 kişiyi öldüren Said ve Şerif Kuaşi kardeşler, ülkenin kuzeyindeki Dammartin-en-Goële bölgesinde bir matbaanın ofisinde 1 kişiyi rehin aldıktan sonra polis ordusunun 5 helikopterle yürüttüğü operasyonda öldürüldü. Saldırganlar  ile polis arasındaki kovalamaca TV'lerden naklen yayınlandı. Polisle pazarlık yapan, ellerinde Kalaşnikof ve roketatar taşıyan kardeşler “Teslim olmayacağız. Şehit” olacağız” dedi. “Şehitlik görevi” adı verilen operasyonu Ulusal Jandarma Müdahale Timi (GIGN), elit polis birlikleri ve Fransız Jandarması yürüttü.

CAMİ VE SİNAGOGLAR İÇİN ALARM

Matbaaya 500 metre uzaklıkta 200 öğrenci okulda mahsur kaldı. Matbaaya yakın ev ve ofislerdeki kişiler güvenli bölgelere alındı. Yakındaki Charles de Gaulle uluslararası havaalanında tüm uçuşlar durduruldu. Sadece operasyon için 3 bin polis görevlendirilirken Paris’te 9 bin, ülke genelinde 90 bin polis alarm durumuna geçirildi. Camiler, sinagoglar ve Yahudi müzeleri önüne özel polis birlikleri konuşlandırıldı. 

YAHUDİ MARKETİNDE KATLİAM

Kuaşi kardeşlerin koğuş arkadaşı olduğu söylenen Amedy Coulibaly ve sevgilisi Hayat, Paris'te Yahudi marketinde 20 kişiyi rehin aldı. Amedy ve 4 kişi öldü, Hayat kayıp.

Charlie Hebdo saldırısı şüphelileri Şerif ve Said Kuaşi kardeşlerin, Paris'in kuzeyinde bir rehine ile kapana kıstırıldığı saatlerde kentte ikinci rehine krizi yaşandı. Bu kez de bir koşer (Museviler için “helal” gıda) marketine giren saldırganlar içeride 20 kişiyi rehin aldı. Polis operasyonunun ardından Amedy Coulibaly adlı saldırgan dahil 5 kişi öldü 4 kişi de ağır yaralandı. Paris Emniyeti, olaydan kısa bir süre önce, kadın polis memurunun önceki gün öldürüldüğü Paris'teki saldırıyla ilgisi olabileceğini düşündüğü Amedy Coulibaly ve sevgilisi Hayat Boumeddiene'nin fotoğraflarını yayımladı. Kısa süre sonra market saldırısı düzenlenirken Amedy polisten Kuaşi kardeşlere yönelik kuşatmanın kaldırılmasını istedi.

YEMEN'İN EL KAİDE'Sİ

Şerif ve Said Kuaşi kardeşler rehine krizi yaşanırken Fransız TV'sine bağlanıp "Biz Yemen el-Kaidesinden eğitim aldık" dedi. Saldırganların aynı zamanda ABD’nin terör listesinde oldukları ortaya çıktı. Fransız makamlarının da 12 yıldır takip ettiği kardeşlerden Said'in 2011'de Yemen'e giderek, El Kaide'nin eski liderlerinden Enver el Evlaki ile görüştüğü belirtildi.

POLİSİ DE ONLAR ÖLDÜRMÜŞ

Fransa’nın başkenti Paris'te önceki gün bir kadın polise, üzerinde kurşun geçirmez yelek bulunan bir kişi tarafından suikast  silahıyla ateş edilmiş, polis hayatını kaybederken saldırgan, beyaz bir Renault Clio marka araba bırakarak kaçmıştı. Polis dün, zanlının kimliğinin belirlendiğini açıkladıktan birkaç saat sonra Paris’teki Koşer markete saldırı düzenlendi. Polis markette 5 kişiyi rehin alan saldırganların, kadın polisi vuran kişiler  olduğunu açıkladı.

Son Güncelleme: 10.01.2015 01:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.