Hastalığının tedavisinde aldığı fazla kiloyu 3 ayda verdi

30 Ekim 2012 Salı 12:03
Hastalığının tedavisinde aldığı fazla kiloyu 3 ayda verdi






KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri'de bir kişi yakalandığı hastalığın tedavisinde kullandığı ilaçlardan dolayı kilo sorunu yaşadı. Hasta, 100 bin kişide bir görülen bu rahatsızlığın tedavisini yaptırırken aldığı kiloları da Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde diyetisyen nezaretinde verdi. Hastanın 3,5 ayda 13 kilo vermesi sağlandı.

28 yaşında müşteri temsilcisi olan Aykut Yalçınkaya, şubat ayında yüksek ateş şikayeti ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. 20 gün süren araştırma sonucunda hastalığının tanısı, 100 bin kişide bir görülen, romatizmal bir hastalık olan erişkin still olarak belirlenir. Hastalığının tedavisi için verilen ilaçların kas erimesine, vücut yağ kütlesinde artışa, su tutulumuna neden olabileceği ve kan şekeri seviyesinin artabileceği doktorları tarafından anlatıldı. 73 kilo olarak başladığı ilaçların kendisini daha fazla şişmanlatacağını, yaşam kalitesini düşüreceğini öğrenmesi üzerine Yalçınkaya, Acıbadem Kayseri Hastanesi'ne başvurur.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, Aykut Yalçınkaya'nın bu tedavi sonrasında aşırı kilo alan hastanın kendilerine başvurduğunu hatırlattı. Taşçıoğlu, Hastamızın ideal vücut ağırlığına kavuşmasını ve kilo koruma sürecine geçişini 3,5 ayda başardık. Ayrıca hastalığı gereği tedavi sürecinde sürekli kullanması gereken ilaçların kendisinde oluşturacağı yan etkilere karşı hastamızı korumuş olduk. dedi.

Taşçıoğlu, hastayı, takiplerle gözlemlenerek, bioempendas analizi her geldiğinde yapıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi: Vücudundaki yağ, kas, su, kemik ağırlığı, metabolizma hızı, metabolizma yaşı, vücut tipi, karın bölgesi, kollar ve bacaklarındaki yağın ve kasın dağılımı, vücudundaki mineral miktarı, protein miktarı ve ödem durumu gibi parametreler belirlendi. Verdiği kiloların kas kaybı mı, yağ kaybı mı, yoksa ödem kaybı mı olduğu takip edildi. Her ölçüm sonucunda diyetinde; kan tahlillerine, sosyal hayatına ve özel isteklerine göre tekrar düzenlemeler yapıldı. Yemeyi arzu ettiği yemekler uygun miktarlarda mutlaka diyetinde yer verildi. Ayrıca işi gereği çok fazla seyahat etmesi nedeniyle, sürekli dışarıda yemek yeme zorunluluğunu da göz önüne alınarak tedavi planı yapıldı. Çalışma saatlerine uygun olarak egzersiz planı da düzenlendi.

Diyetisyen Uzmanı Taşçıoğlu, ne kadar diyet yaparsak yapalım yeterli su tüketimi olmadan besinlerin vücudumuzdaki yararlı işlevlerini artırmak ve kilo vermek mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca birçok kişi tarafından yanlış bilinen durum ise diyet yapmanın aç kalmak olduğu düşüncesinin yanlışlığına işaret etti. Oysa aç kalan vücut kendini korumaya alarak kilitlendiği ve kilo vermeye direnç gösterdiğini aktardı. Aç kalmak, kişilerin duygusal durumları üzerine olumsuz etki ettiği gibi, diyete olan motivasyonun da azalmasına neden olduğunu hatırlattı.

Taşçıoğlu, hastaları Aykut Yalçınkaya, işi gereği çok fazla seyahat etmesi nedeniyle, sürekli dışarıda beslenmek zorunda kalmasına rağmen nasıl besleneceğini tam anlamıyla öğrendiğini anlatarak, şunları söyledi: Böylelikle doktorlarını şaşırtarak ilaçların yan etkilerinin tersine sağlıklı kilo verip, olması gereken kiloya ulaştı ve kilosunu korumaya devam ediyor. Şu an hastalığı nedeniyle hala tedavi görmesine rağmen kendisini öncekinden çok daha sağlıklı hissetmekte. Hastamız ile başarılı bir kilo verme sürecinden sonra kilo korumasına geçtik.

Aykut Yalçınkaya ise şunları söyledi: Erişkin still rahatsızlığı ile başvurduğum diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu ile birlikte zoru başararak 73 kilodan sağlıklı bir şekilde 13 kilo verdim. Bir diyetisyene gitme amacım tedavi süremin uzunluğu nedeniyle ilaçların yan etkilerine karşı kendimi koruyarak sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirebilmekti. İşim gereği çok fazla seyahat ederek, dışarıda beslenmek zorunda kalmama rağmen nasıl besleneceğimi öğrenmem neticesinde doktorlarımı şaşırtıp ilaçların yan etkilerinin tersine sağlıklı kilo vererek olmam gereken kiloya ulaştım. Şu an hastalığımla ilgili tedavi görmeme rağmen kendimi öncekinden daha sağlıklı hissetmekteyim. Tüm bunları kısa sürede başarmamı sağlayan diyestiyen Hümeyra Taşçıoğlu'na sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.