Kanal7 RTÜK'den iletim yetkisi almadan kaçak yayın yapıyor

Kanal 7 Platformu RTÜK’ten Herhangi bir iletim yetkisi almadan kaçak yayınlarını sürdüryor. Kanal7'nin halen TURKSAT üzerinden kiraladığı tek frekansı 4 TV yayınında kullanıyor

24 Ocak 2016 Pazar 17:31
Kanal7 RTÜK'den iletim yetkisi almadan kaçak yayın yapıyor








 
Yıllardır Kanal 7 platformu üzerinden Kaçak şekilde platform ve altyapı iletim yetkisi almadan devlete herhangi bir iletim yetkisi almadığı için RTÜk tarafından idare edilerek devletin her yıl 250.000 TL zarar görmesine neden olarak, kiraladıkları kapasiteyi bölerek lisansız  Ezgi TV, Kanal 7 Avrupa, TVT yayınların TÜRKSAT uydusu üzerinden yapan Kanal 7 Platformu RTÜK'teki boşluktan ve gerekli mevzuatın bu grup için uygulanmamsından dolayı her geçen gün giderek kamu zararının büyümesine yol açılmaktadırlar.
 
HAKSIZ REKABET VE LİSANSIZ YAYINLAR
 

Kanal 7 platformu Türksat üzerinden yayın yapan ve RTÜK lisansına sahip olamayan ve  korsan yayın yapan televizyon kanalları 1.250.000 TL’lık RTÜK TELE ALIŞVERİŞ lisansı almadan 24 saat satış yapmakta,  RTÜK’ten 1.250.000 TL Tele Maket lisansını alarak, lisanslı yayın yapan kanallara karşı net bir şekilde özellikle kanal platformu görmezden gelinerek , RTÜK bürokratlarının idaresi sayesinde haksız kazanç ve haksız rekabete yol açılarak kamu zararı her geçen gün büyütülmektedir.

SKANDALIN TEMELİNDE 6112 Sayılı KANUN HERKESE EŞİT VE ADİL ŞEKİLDE UYGULANMAMASI VAR

Söz konusu mağduriyetin temelinde ise, RTÜK BÜRÖKRASININ denetimini tam ve eşit yapmayarak iletim yetkisi almadan TÜRKSAT uydusu üzerinden düşük ücretlerle frekans kiralayan   Kanal 7 platformu gibi kuruluşları lisansız  Ezgi TV, Kanal 7 Avrupa, TVT  v.b yayınları görmezden gelmesi ve kanunu herkese eşit ve adil uygulamaması bazı gruplara ayrıcalık vererek yasaları onlar için göz ardı ederek uygulamamalarından kaynaklanmaktadır.   Türkiye telefonu vererek Türkçe yayın yapan bu kanallar lisans almadığı gibi altyapı veya platform ruhsatları olmadan yayın yapmaya yıllardır devam etmektedirler.
Kanunun 2 nci maddesi ve Yönetmeliğin 12 ve 13.maddelerine  aykırı ve izinsiz yaptığı yıllardır bilinen  ve iletim sözleşmesi ile yargı yetkisinin belirlenmesine ilişkin hiçbir bilgi ve belge sunmayan  bu kuruluşlar hakkında nedense RTÜK bu kuruluşlar hakkında hiçbir işlem yapmamakta diğer kuruluşlara yaptığı uygulamaları bu kuruluşlara yıllardır yapmaması RTÜK ile Kanal 7 arasında nasıl bir ilişki var sorusu nu gündeme taşımaktadır???
 
 
 
EZGİ TV Hakkında 2012/53toplantısında alınan karar gereğince niçin kapatılmadı?
 
 
Skandalın diğer boyutu ise erotik yayın yapması sebebiyle kapatılması kararı alınan Ezgi TV hakkında RTÜK neden şimdiye kadar işlem yapmamıştır?
 
Neden kanal 7 platformunu iletimine Kanun 29 uncu maddesi 3 fıkrasında yayın iletimini iptal edip Türksat’tan yayın iletimini sonlandırması için RTÜK’ÜN  2012 yılında karar alınmasına karşın neden yayın iletimine son verilmemiştir?
 
Neden RTÜK bu kararı uygulamayan Kanal 7 platformu hakkında yayın iletiminin iptalını altyapı ve platform almasını neden istememiştir?
 
RTÜK görevini kötüye kullanarak bazı yayıncıları koruyup kollamış mıdır?
 
Anayasanın ve kanunların eşitlik ve herkesi aynı şekilde uygulanması ilkesi ihlalmı edilmektedir?

YASA NE DİYOR?

Toplantı No        :2012/53
Toplantı Tarihi   :26.09.2012
Karar No             :31
 
Konusu              :6112 sayılı Kanun'un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir” hükmünün ihlali  ( EZGİ TV )
İnceleme ve Değerlendirme            : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 27.08.2012 tarihli ve 833 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu Daire yazısında;
“İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı tarafından "Üst Kuruldan yayın lisansı almadığı ve yurt dışından (TÜRKSAT üzerinden) yayın yaptığı" ifade edilen Ezgi TV yayın kuruluşunun 20.08.2012 tarihli yayını incelenmiştir, Yapılan incelemede, mezkur kanalda 24 saat boyunca Türkçe şarkıların video kliplerinin yayınlanmıştır. Kliplerin gösterimi esnasında ekranın sağ üst köşesinde "ETV yaz, boşluk bırak, mesajını yaz, 5988'e gönder, TV'de yayınlansın" ibaresinin bulunduğu ve izleyicilerden gelen mesajlara yer verildiği tespit edilmiştir. Televizyonda yayımlanan mesajların bazıları şu şekildedir:
"Olgun, cesur bayanlar, sıcacık bir sohbete varsan ben Okan. Yaş 32, Bursa. (Cep telefonu numarası verilmiş)"
"Adım Poyraz, 180 boyunda, 85 kilo, esmer, yeşil gözlü, şişman, zayıf, dul fark etmez, yaş 18-60'a kadar bakımlı bayanları bekliyorum. (Cep telefonu numarası verilmiş)"
"Selam hanımlar, Muğla'dan Aydın. Bu gece sohbet edecek arkadaş arıyorum. Bekar, 36 yaşındayım. (Cep telefonu numarası verilmiş)"
Ezgi TV yayın kuruluşunun, bu yayınıyla, hem 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un “Yayın Hizmeti İlkeleri” başlıklı 8. maddesinin 2. fıkrasında yer alan, “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz.” ilkesini hem de Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi'nin, “Yayıncının Sorumlulukları” başlıklı 7. maddesinin 2. fıkrasında yer alan, “Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimin zedeleyebilecek türden program hizmetleri, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmayacaktır” hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer vermiş olduğu,
Ezgi Tv yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanunun 29. Maddesinin 3. Fıkrasını ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
 
Karar                                       : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere;  Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan alınmış yayın lisansı bulunmayan, Yayın Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik’in 12 nci Maddesinin birinci fıkrasının (f)  bendine ve dolayısıyla 6112 sayılı Kanun’un 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aykırı yayın yapması nedeni ile iletimi uygun görülmeyen EZGİ TV  logosuyla yayın yapmakta olan Kuruluş’un, 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü gereği TÜRKSAT’taki iletiminin durdurulmasına ve iletimine devam etmesi halinde ilgili alt yapı işletmecisi hakkında 6112 sayılı Kanuna göre işlem yapılmasına, Üst Kurul Üyeleri Hülya ALP ve Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verilmiştir.
 
Son Güncelleme: 24.01.2016 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.