Türkmenistan´ın tarafsızlığı istikrarın önemli faktörü

11 Aralık 2012 Salı 12:55
Türkmenistan´ın tarafsızlığı istikrarın önemli faktörü






AŞKABAT (CİHAN)- Türkmenistan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1995 yılında verilen tarafsızlık statüsünün 17.yılını kutluyor. Tarafsızlık kutlamaları çerçevesinde başkent Aşkabat'ta Uluslararası Tarafsızlık Konferansı düzenlendi. Dünyanın birçok ülkesinden üst düzey heyetlerin davet edildiği konferansa, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru katıldı.
Aşkabat´taki Ruhiyet Köşkü´nde düzenlenen konferansa, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Berdimuhamedov´un ev sahipliği yaptığı konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zanier, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Muratbek İmanaliyev, Bağımsız Devletler Topluluğu İcra Sekreteri Sergey Lebedev, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Shamil Aleskerov ve çok sayıda yabancı heyet iştirak etti.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Berdimuhamedov, ülkesinin tarafsızlık statüsünün bölgedeki siyasi istikrarlığın önemli bir faktörü olduğunu kaydetti. Tarafsız Türkmenistan´ın, Tacikistan ve Afganistan´da barışın sağlanmasında önemli rol oynadığını ifade eden Berdimuhamedov, Afganistan sorununun barışçıl yolla çözülmesini istediklerini kaydetti. Afganistan´a ekonomik açıdan yardım etmeyi sürdüreceklerini söyleyen Berdimuhamedov; Afganistan´a katkı sağlamak amacıyla birçok proje geliştirdik. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesi üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu ülkede barış ve istikrarın sağlanması için ekonomik yönden her türlü yardımın sağlanması gerekiyor diye konuştu.
BM tarafından `daimi tarafsızlık´ statüsünü kazandıklarını belirten Berdimuhamedov, bu örgüt ile ilişkilerinin stratejik düzeyde olduğunu belirtti. Türkmen lider, BM kapsamında dünyada enerji güvenliğinin sağlanması yönünde önemli girişimlerde bulunduklarını kaydederek, bunun hukuk altyapısının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Enerji güvenliğinin hem üretici hem de tüketici ülkeler bakımından önemli olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, bunun için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Berdimuhamedov´dan sonra kürsüye gelen BM Genel Sekreteri Yardımcısı Jeffrey Feltman, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un mesajını iletti. Genel Sekreter Ban Ki-mun mesajında, Türkmenistan´ın Orta Asya´nın istikrarına önemli katkı sağladığını kaydetti. Barış ve güvenliğin sürdürülebilir kalkınma ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Ban Ki-mun, terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer tehditlere karşı tek bir ülkenin mücadele edemeyeceğini ve bunun için ortaklaşa hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Ban Ki-mun, Orta Asya ülkeleri ile işbirliğinin geliştirteceklerini mesajında bildirdi.
AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zanier ise konuşmasında, Türkmenistan tarafsız bir ülke olmasına rağmen, aktif bir dış politika izlediğini söyledi. Türkmenistan´ın bölgesel işbirliğine büyük önem verdiğini söyleyen Zanier, BM ve diğer uluslararası örgütler ile barış ve güvenliğin sağlanması için işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından konferansın ilk oturumu sona erdi. Daha sonra konferansa Türkmen Dışişleri Bakanlığı´nda devam edildi.
Türkmenistan daimi tarafsızlık statüsünü almasının ardından, 2007 yılında açılan BM Önleyici Diplomasi Merkezi'nin merkezi oldu. Bu merkez de faaliyete başlamasının 5. yılı kutluyor. Bu iki önemli olayın yıldönümleri dolayısıyla düzenlenen konferansın konusu ise Tarafsızlık ve Önleyici Diplomasi: Barış ve Güvenliğin Temelleri.
Bağımsızlığını 1991 yılında kazanan Türkmenistan, bölge ve dünya sorunlarında taraf olmadan, barış içinde yaşamak için BM'ye tarafsızlık statüsü almak amacıyla müracaatta bulunmuştu. BM Genel Kurulu ise 1995 yılında yapılan oylamada, Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık başvurusunu onayladı. Türkmenistan'da her yıl 12 Aralık, Tarafsızlık Bayramı olarak büyük coşkuyla kutlanıyor.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.