DÜNYA EMZİRME HAFTASI

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Şubesi (ÇEKÜS), "Dünya Emzirme Haftası" etkinlikleri kapsamında, Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Eğlence Merkezi ziyaretçilerini bilgilendirdi.

15 Ekim 2013 Salı 00:00
DÜNYA EMZİRME HAFTASI






Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Şubesi (ÇEKÜS), "Dünya Emzirme Haftası" etkinlikleri kapsamında, Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Eğlence Merkezi ziyaretçilerini bilgilendirdi.
AVM içinde stant kurarak broşür dağıtan, anne sütünün önemini belirten afiş ve sloganlarla annelere "bebeğinizi emzirin" uyarısında bulunan uzmanlar, ziyaretçilerin sorularını da yanıtladılar.
Emzirmenin anne sağlığı açısından da çok önemli olduğunu belirten halk sağlığı uzmanları, şu uyarılarda bulundular:
"Emzirme, annede meme ve over kanserlerinin oluşum sıklığını azaltır. Ayrıca emziren anneler doğum öncesi kilosuna hem daha kısa sürede hem de daha sağlıklı bir biçimde dönebilir. Anne sütü ile beslenmenin çocuk sağlığına uzun dönemde de faydaları vardır. Erişkin dönemde hem hiperkolestrolemi hem de hipertansiyon anne sütü ile beslenenlerde daha az görülür. Ayrıca Tip-2 diyabete, obeziteye ve metabolik sendroma bilindiği üzere anne sütü ile beslenen çocuklarda daha az sıklıkla rastlanır."
Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkilerinin sadece verildiği süreyle kısıtlı olmadığını belirten uzmanlar, şu bilgileri verdiler:
"Anne sütüyle uzun süre beslenen çocuğun büyüme ve gelişmesinin standartlara daha uygun olduğu görülmektedir. Bebeklere anne sütü verilmesi ishal, solunum yolu enfeksiyonları, kötü ve yetersiz beslenme, yaşam boyu kronik hastalıkların görülme riskini azaltmaktadır. Zeka puanı üzerine belirgin ölçüde etkide bulunduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Emzirmenin; bebeğin ve annenin güven, huzur ve ruhsal gelişimi üzerine olumlu etkisi de düşünüldüğünde bugüne ve geleceğe yatırım olarak görülmelidir.
Ülkemizde emzirmeye ilk başlama oranının çok iyi olmasına rağmen gebe iken annenin emzirmeye hazırlanmaması, doğumu izleyen ilk günlerde emzirme yardımının yeterli olmaması gibi nedenlerle ilk 6 ay sadece anne sütü vererek besleme oranı düşmektedir."
On yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde emzirme oranlarının giderek artığına dikkat çeken halk sağlığı uzmanları, "Ülkemizde 2002 yılında ilk altı ayda sadece anne sütü ile besleme oranı yüzde 30’lardayken 2009 yılında bu oran ancak yüzde 40’lara yükselmiştir. Bizim sağlık çalışanları olarak görevimiz bu oranı daha yukarılara çekmektir’’ ifadelerine yer verdiler.
Halk sağlığı uzmanları, bilgilendirme çalışmalarını yanı sıra, standı ziyaret edenlere lohusa şekeri de dağıttılar.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.