Diyarbakır'daki Ezidiler bayramlarını kutladı

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - IRAK'ın Sincar (Şengal) İlçesi'nde IŞİD saldırılarından kaçarak geldikleri Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenişehir Fidanlığı'nda oluşturulan kampa yerleştirilen Ezidiler,...

15 Nisan 2015 Çarşamba 18:02
Diyarbakır'daki Ezidiler bayramlarını kutladı






Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - IRAK'ın Sincar (Şengal) İlçesi'nde IŞİD saldırılarından kaçarak geldikleri Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenişehir Fidanlığı'nda oluşturulan kampa yerleştirilen Ezidiler, 'Çarşema Sor' bayramını kutladı. Kutlamalarına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Çarşamba Sor Ezidilerin bu bayramı o kadar güçlü ki herkesin yüzü gülüyor" dedi.
Ezidi Kürtlerin inancına göre Nisan ayının ikinci Çarşamba günü kutlanan Kırmızı Çarşamba anlamına gelen 'Çarşema Sor' bayramı Diyarbakır'da kutlandı. Yenişehir Fidanlığı'nda oluşturulan kampta kalan Ezdiler için düzenlenen bayram kutlamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Ezidi kökenli HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Felaknas Uca, Baro Başkanı Tahir Elçi ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kamp alanında toplanan Ezidiler, hazırladıkları renkli yumurtaları gelen misafirlere dağıtarak, yumurta tokuşturdu. Başkan Gültan Kışanak'a verilen renkli yumurtayı tokuşturmak isteyen çocuklar birbirleriyle yarışırken, kutlamalara katılanlar eğlenceli dakikalar geçirdi.
HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Felaknas Uca, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Herkes şimdiye kadar evlerinde rengarenk yumurtalarla bayramlarını kutluyorlardı. Ancak geçen yıl 3 Ağustos'ta Şengal'de Ezidiler için tarihte kara bir gün yaşandı. Binlerce insan öldürüldü. Ezidi kadınlar IŞİD çetelerinin eline düştü. Halen de binlerce kadının akıbeti belli değil. Binlerce Ezidi mülteci oldu. Bugün buradaki Ezidilerle bu bayram için buradayız. Şengal özgürleşinceye kadar bu bayramı kutlamayacağız" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Şengal'de özellikle kadın ve çocukların yaşadıklarının herkeste derin bir yara olduğunu belirterek, "Bunun acısı, travması hala devam ediyor. Ama bugün burada gördük ki, Çarşamba Sor Ezidilerin bu bayramı o kadar güçlü ki hereksin yüzü gülüyor. İlk kez aylardır buradayız. Bu kampta Şengal'den gelen insanlarımızla birlikteyiz. Birçok etkinlik yaparak sosyal kültürel etkinliklerle travmayı atlatmalara çalıştık. Çok kolay olamadı. Ama bugün burada çocukların, kadınların, gençlerin yüzü gülüyor. Ben Ezidi halkının herkesin bu bayramını kutluyorum' dedi. Başkan Kışanak ile beraberindekiler daha sonra kamptaki kadın ve çocuklara gül dağıttı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.