Ağrı Kesici Kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Her baş ağrısında, diş ağrısında çoğunlukla en kolay yolu seçeriz, ağrı kesici alırız. Peki bu yöntemin riskleri var mı?

29 Nisan 2014 Salı 23:30
Ağrı Kesici Kullanırken nelere dikkat edilmeli?






Ağrı Kesici Kullanırken, Kimler Ağrı kesici kullanamaz, Ağrı kesicilerin zararları


Bir çoğumuz, günlük hayatımızda, çantamızdan ağrı kesiciyi eksik etmemekte, ve ağrı kesici kul­lanımında hiç bir probem görmemektedir.
Burada durulması gerekir aslında; çünkü ağrı kesici kullanımının fayda yerine zarar yarattığı bir takım durumlar söz konusudur. Ağrı kesici ilaçların zararları arasında şunu ilk olarak belirtmemiz gerekir ki, ağrı kesici kullanımı ile te­davi edilemeyen pek çok problem vardır; belki de, bir takım sorunların belirtileri olan ağrı kesicilerin kullanımı ile, problemin belirtisi olan ağrı ortadan kaldırılmakta; ama prob­lem ortadan kaldırılamamaktadır.

Her ağrıda ağrı kesici kullanan vatandaşlar, böbreklerine zarar verdiklerinden habersiz. Özellikle uzun yıllar kullanılan ağrı kesicilerin böbreklerde kalıcı hasara sebep olur.

AĞRI YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Ağrı kesiciler en fazla tüketilen ilaç gruplarının başında geliyor.

Kimi zaman sıradan bir diş ağrı, kimi zaman uzun süre devam eden kronik ağrılar için yıllardır ağrı kesici ilaç kullanılır. Bu ilaçlar çoğu kez hekim kontrolü olmadan kulaktan dolmak bilgilerle ya da artmış ilaçları bulunan komşudan alınarak temin edilir.


Ancak son yıllarda tıp alanında sağlanan hızlı gelişimle birlikte ağrı kesiciler konusundaki birçok geleneksel bilgi de geride bırakıldı. Ağrı kesici ilaç kullanımıyla ilgili çeşitli temel ilkeler ortaya konmuştur.
Bu ilkelerin amacı, tüm dünyada ağrı kesici ilaç kullanımını belirli standartlara bağlamak ve ağrı hastalarını etkili- yeterli tedaviye kavuşmalarını- ilaçların yan etkilerine maruz kalmalarını önleyerek sağlamaktadır. İlacın dozu kişiye göre değişir Ağrı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “kişiye özgü hoş olmayan bir duyu” şeklinde tanımlanır. Ağrının bu kişiye özgü olması durumu tedavisinin de kişiye özgü olması zorunluluğunu doğurur. Bu nedenle her ağrı kesici için önerilen dozlar var olsa da bu dozlar kesin değildir. Ağrılı hasta hekimi tarafından düzenli aralıklarla değerlendirilerek etkin doz kişiye göre belirlenmelidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ağrı kontrolünde 10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.
-Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.
-Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir.
-Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
-Parasetamol etkin maddesi yüksek dozda kullanılırsa karaciğer ve böbrek hasarına, müdahale edilmezse ölüme bile neden olabilir.
-Ateşi olan bir çocuğa kesinlikle asetilsalisilik içeren preparat verilmez. Karaciğer ve beyin hasarı ile sonuçlanan Reye Sendromu’na neden olabilir.
-Astım ve solunum yolu rahatsızlıkları ile gut hastalığı olan kişiler asetilsalisilik içeren preparat kullanmamalıdırlar.
-Ağrı kesiciler dahil tüm ilaçların kullanımında alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
-Ağrı kesici etkililiği kişiden kişiye göre değişebilir.
-Ağrı kesiciyi tok karnına, bir bardak su ile birlikte almak mide tahribatını önlemede yardımcı olabilir.
-Uzun süreli bir ağrı söz konusu ise reçetesiz ağrı kesici almak yerine doktora başvurulmalıdır.
- 60 yaş üzerindekiler
-Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı veya böbrek rahatsızlığı olanlar
-Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlar
- Çoklu ilaç kullanan kişiler bireysel tercihlere göre ağrı kesici kullanmamalıdırlar, mutlaka doktora başvurmalıdırlar.”

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.