1200 yaşındaki Dudaklı çınarı yola kavuştu

11 Temmuz 2011 Pazartesi 10:59
1200 yaşındaki Dudaklı çınarı yola kavuştu






Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Bursa, imparatorluğu simgeleyen tarihi çınarları ile turizm gelirlerini artırmayı hedefliyor.

600 yıllık İnkaya çınarından daha yaşlı çınarlara sahip olan kent, bu değerlerini kentin ziynetleri arasına katmak istiyor. Kestel'de ulaşım yolu olmadığı için atıl durumda bekleyen 1200 yıllık Dudaklı çınarı, Bursa'da çekilen bir film sayesinde yola kavuştu.

Çınar deyince akla, 35 metrelik boyu, 9.2 metre çevresiyle yabancıların bile görmeden geçemediği Uludağ yolu üzerindeki 600 yıllık tarihi İnkaya çınarı geliyor.

Adını tarihi İnkaya köyünden alan ve tüm dünyada bilindiği için ziyaretçi akınına uğrayan İnkaya çınarının aksine, Bursa'nın diğer ucunda bir tepede yalnız kalan tarihi Dudaklı çınarı, ilgisizlik ve bakımsızlıktan yorgun düşmüş. Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı tarihi Dudaklı köyünde bulunan çınar, 600 yıllık İnkaya çınarından çok daha büyük bir çınar. Genişliği 32 metreyi bulan 1200 yıllık bu çınarın ortası ise tamamen boş bir mağara şeklini almış.

Köylülerin verdiği bilgiye göre, bu doğal ağaç mağaraya, yağmurlu günlerde çobanlar 30 koyunu sığdırabiliyormuş. Sultan ikinci Beyazıt'ın karısı ve Alem Şah'ın annesi Gülruh Sultan'ın altına sık sık geldiğinin anlatılan tarihi çınarın en büyük sorunu ise bir yolunun bulunmaması.

Dudaklı köyüne 500 metre mesafede bir dağda bulunan çınara, yürüyerek ya da traktörle çıkılabiliyor. Köy sakinleri, tarihi İnkaya çınarının turizme açılması sayesinde İnkaya köyünün de büyük bir turizm geliri elde ettiğini belirtti. Köylülerin bu beklentisi bölgede çekilen bir film sayesinde bir ölçüde karşılanmış oldu.

Bir bölümü burada çekilen Çınar Ağacı filminin sayesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi çınara yol yapıldı. Köy Muhtarı Recep Soner, yapılan yol sayesinde çınarın yanına kadar araçla çıkılabildiğini söyledi. Soner, bundan sonraki dileklerinin ise tarihi çınarın turizmciler tarafından ziyaret kapsamına alınması olduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.