Adana'da karpuz hırsızlarına karşı silahlı nöbet

17 Temmuz 2011 Pazar 10:46
Adana'da karpuz hırsızlarına karşı silahlı nöbet






İlk çıktığında, tarlada kilosu 1.25 liraya satılan karpuz, 10-15 kuruşa kadar geriledi. Domates ise 15 kuruşu görmesinin ardından çıkışa geçerek 50 kuruştan tarlada satılmaya başlandı.Çukurova'da karpuz ve domates hasadının sonuna gelinirken, karpuzda ürününü erken yetiştirenler hariç bir çok çiftçi zarar ediyor. Meyve iriliği, aroması ve tadıyla aranan ürün olan Adana karpuzu, mayıs-haziran aylarında yağışların yoğun olması ve ekimin fazla olması nedeniyle artık üreticisinin yüzünü güldürmüyor. Türkiye'de her yıl 4 milyon tona yakın karpuz üretimi yapılırken, bunun yüzde 40'ı Çukurova bölgesinden karşılanıyor. Çukurova'da bu yıl karpuz hasat dönemi sona gelirken, fiyatların düşük olması çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Adana'nın önemli karpuz yetiştiricilerinden Sadık Pamuk, yaz sezonunun yağışlı ve düşük sıcaklıklarla başlaması nedeniyle karpuza talebin azaldığını kaydetti.İklim koşulları nedeniyle karpuzun kademe yapamadığını aktaran Pumuk, Ovadaki bütün tarlalarda karpuz hemen hemen aynı dönemde yetişti. Müthiş bir arz patlaması oldu. Bu da fiyatları düşürdü. Yaptığımız masrafı çıkartabilirsek sevineceğiz. Fiyatların beklenenin altında olmasının yanında nakliyede de sıkıntı yaşadık. Karpuz ve kavunun yanında diğer meyvelerin de yetişmesiyle ürünlerimizi taşıyacak kamyon bulmakta zorlanıyoruz. dedi. 

KARPUZ HIRSIZLARINA KARŞI SİLAHLI NÖBET
Bin bir zahmetle yetiştirdikleri karpuzları hırsızların çalmak istemesine karşı bekçi tuttuklarını aktaran Pamuk, Hırsızlar, gece yarısı kamyonu çekip tarladaki karpuzları yükleyip kaçıyorlar. Bir çok arkadaşımızın karpuzunu bu şekilde tarladan çaldılar. Biz de önlem için silahlı bekçi tuttuk. diye konuştu. Karpuz tarlalarında bekçilik yapan Mehmet Bur, hırsızların hemen hemen her gece tarlaya geldiğini ancak kedisini görünce geri gittiklerini belirterek, "Özellikle yol üstündeki tarlalara gelip kenardaki karpuzları araçlarına yükleyip gidiyorlar. Geçtiğimiz günlerde 4 kişi benim beklediğim tarlaya girdi, havaya ateş etmek durumunda kaldım" şeklinde konuştu. 

DOMATESTE FİYAT YÜKSELİYOR
Aynı zamanda, 200 dönümde domates üreten Pamuk, domatesin fiyatının, bir ara 15 kuruşa kadar düşmesinin ardından tekrar 50 kuruşa çıktığını belirtti. Pamuk, şöyle dedi: Domates hasadının da sonuna geliyoruz. İlk çıktığında 1 liraya kadar sattığımız domatesi, daha sonra tarlada 15 kuruşa vermek zorunda kaldık. Ama Ramazan'ın yaklaşması ve Antalya'da domatesin tükenmesi ile birlikte fiyatlar tekrar yükseldi. Şu anda 50 kuruş olan fiyatlar Ramazan'da daha da yükselecek. Antalyalı tüccarlar domates istiyor. Bu durum belki de tarihte bir ilktir. 
Yaklaşık 40 derece sıcaklığın altında, sabahtan akşama kadar domates toplayan Elif Demir ise topladıkları ürünlerin fiyatlarının çiftçinin istediği seviyede olmasının kendilerine de olumlu yansıdığını belirterek, "Üretici kazanırsa biz işçiler de kazanırız. 40 derece sıcağın altında çalışmak kolay olmuyor. Ama ekmek parası için çalışmak zorundayız" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.