Afyonkarahisar'da 40 hatimli 40 bin kap şifalı aşurenin duası yapıldı

29 Kasım 2012 Perşembe 17:42
Afyonkarahisar'da 40 hatimli 40 bin kap şifalı aşurenin duası yapıldı






AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Mevlana'nın torunu 'Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure' etkinlikleri başlıyor.

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek etkinlikler öncesinde Mevlevi Camii bahçesinde 40 kazanda pişirilecek olan aşurenin duası yapıldı. 40 hafızın dualarıyla 40 kazanda pişirilecek aşure, başta Mevlevi Türbe Camii olmak üzere kentin bir çok noktasında dağıtılacak. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 19.30'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Toğluluğu tarafından sema gösterisi sunulacak. Gecede ayrıca dünya 6'ncısı Türkiye birincisi Hafız Ahmet Yüksel tarafından Kur'an tilaveti okunacak. 30 Kasım Cuma günü ise Cuma namazından sonra Mevlevi Camii başta olmak üzere ilin birçok noktasında 40 bin kap şifalı aşure dağıtılacak.

ANADOLU'DA ÖNEMLİ BİR GELENEK

Muharrem ayında icra edilen aşure pişirme geleneği, Anadolu'da halen çok önemseniyor. Bu gelenek, mevlevîhânelerde de özenle icrâ edilmiş ve 16. Yüzyılda Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nde (Sultan Dîvânî zamanında) daha renkli törensel bir hüviyet kazanmış. Mevlevihane bahçesine kurulan kazanlarda, dervişlerin aşure karması çok ilgi görmüş ve bu gelenek diğer mevlevihanelere de taşınmış. Konya Mevlevihanesi'nden sonra Afyonkarahisar Belediyesi tarafından devam ettirilen bu gelenek '40 Hatimli Şifalı Aşure' ismiyle her yıl halkla buluşuyor.





CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.