Alman basını son altmış yılın en büyük tenkisat krizini yaşıyor

04 Aralık 2012 Salı 11:05
Alman basını son altmış yılın en büyük tenkisat krizini yaşıyor






FRANKFURT (CİHAN)- Yüz yıllık gazetelerin yolun sonuna geldiği Almanya'da 1949 yılından bu yana benzeri büyüklükte bir tenkisat dalgası yaşanmadı. Frankfurter Runsdschau ve Financial Times Deutschland gazeteleri başta olmak üzere, sadece son birkaç hafta içinde bine yakın basılı medya çalışanı için işsizlik kaçınılmaz hale geldi.


Federal İş Ajansı'ndan (BA) yapılan açıklamada Alman medyasının Federal Almanya Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana görülen en büyük kriz sürecini yaşadığı belirtildi. Açıklamada Daha önce de bazı redaksiyonların iflasa gittiği görüldü. Ancak bu kadar çok sayıda redaksiyonun iflas ve tasarruf tedbirleri nedeniyle tenkisata gittiği bir döneme daha önce rastlanmamıştı. ifadelerine yer verildi.

Almanya'da ilk iflas haberi, giderlerini ve borçlarını karşılayamaz hale gelen Frankfurter Rundschau (FR) gazetesinden geldi. Daha sonra da ülkenin ikinci büyük ekonomi gazetesi olan Financial Times Deutschland (FTD) son sayısını 7 Aralık 2012'de çıkaracağını duyurdu ve buna bağlı olarak yüzlerce çalışanını işten çıkarılacağı açıklandı. Sadece FR'nin iflasıyla birlikte yaklaşık 500 çalışanın işsiz kalması beklenirken, Gruner Jahr grubuna ait FTD'nin kapanmasını takiben bu rakama 300'ün üzerinde gazeteci daha eklenmiş olacak.

YÜZ YILLIK GAZETELER YOLUN SONUNA GELDİ

FR ve FTD'ye ek olarak Berliner Kurier ve Berliner Zeitung gazetelerini çıkaran Berliner Verlag da en az 40 çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu. Geçmişi 93 yıl öncesine kadar uzanan Nürnberg merkezli Abendzeitung gazetesinde ise halihazırda 35 redaktör işini kaybetmiş bulunuyor. BA'dan yapılan açıklamanın devamında ise, Zorlu piyasa şartlarından geçiyoruz. Basılı medya ürünlerinde çalışırken işsiz kalan çalışanların sektörde iş bulabilmesi için şartlar çok elverişli değil. Bu çalışanlar için en iyi alternatif olarak online yayıncılık ya da halkla ilişkiler sektörü öne çıkıyor. denildi.

GAZETECİLER KENDİ BAŞININ ÇARESİNE BAKMAK ZORUNDA

Alman haber ajansı dpa yaptığı açıklamada, Birçok gazeteci için başka bir gazete bünyesinde çalışma imkanı bulunmuyor. diyen BA Sözcüsü, İşsiz kalan gazetecilerin serbest çalışma imkanlarını araştırması gerekiyor. Fakat bu da ciddi bir dayanma gücüne sahip olmayı gerektiriyor. İş ajansları işsiz kalan gazetecilerin daha çok kendilerinin inisiyatif almasını dikkate alıyor. Bu tür vakalarda ajans yetkililerinin iş bulmaktan ziyade danışmanlık fonksiyonu öne çıkıyor. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.