Başbakan Davutoğlu: Hiçbir ülke bizden özür beklemesin

Moskova Türkiye'den resmen özür dilemesini isterken, Ankara'nın tavrı bu beklentiye sert oldu. Davutoğlu 'Hiçbir ülke bizden özür beklemesin' dedi.

30 Kasım 2015 Pazartesi 14:07
Başbakan Davutoğlu: Hiçbir ülke bizden özür beklemesin






Başbakan Davutoğlu: Hiçbir ülke bizden özür beklemesin

Rusya ile Türkiye arasındaki kriz derinleşerek devam ederken, Moskova'nın özür dileme talebine Davutoğlu'nun tepkisi sert oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kimsenin Türkiye'den özür beklememesini söyledi. Davutoğlu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada "Eğer Rus tarafı konuşmak istiyorsa, gelecekte bu olayları engellemek istiyorsa biz konuşmaya hazırız.  Bizden bilgi istiyorlarsa biz teknik bilgileri paylaşmaya hazırız. Hiçbir ülke bizden özür beklemesin" sözleriyle net bir tavır ortaya koydu.

"TÜRKİYE, NATO İLE YETERİNCE BİLGİ PAYLAŞTI"

Türkiye NATO ile yeterince bilgi paylaştı. Türk büyükelçi bütün bilgileri toplantıda bize aktardı. Diğer kaynaklardan edindiğimiz bilgiler de Türkiye'nin bize sunduğu bilgilerle uyuşmaktadır. Burada gördüğümüz, Rusya'nın Suriye'de askeri faaliyetlerinin arttığını görüyoruz NATO sınırında. Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır. Türkiye hava sahasını savunacaktır. Benim mesajım şu, Moskova-Ankara arasındaki teması memnuniyetle karşılıyorum. Önemli olan gerilimin azaltılmasıdır.

Pek çok NATO ülkesi tansiyonun yükselmesine ilişkin kaygılarını iletti. Geçen hafta yaşanan ilk defa Rus uçakları tarafından sınırın geçilmesi değildi. Burada önemli olan şey tansiyon ve gerilimin düşürülmesidir. Ankara ve Moskova arasındaki teması memnuniyetle karşılıyoruz.

İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Her seviyede Rusya ile görüşmeye hazırız. Bu Türkiye-Suriye sınırıdır. Türkiye'nin hava sahasını savunma hakkı vardır. Türkiye, Rusya ile iyi ilişkiler istemektedir. Türkiye bu ülkelerle iş birliğine hazırdır.  Türkiye her bombardımandan sonra daha fazla mülteci buluyor topraklarda. Türkiye bu sebepten dolayı hava sahasını korumakla suçlanmamalı.

"RUSYA BİZİM KAYGILARIMIZI BİLMELİ"

İki koalisyon varsa hava sahasında faaliyet gösteren bu durumları önlemek güç olur. Bir tarafta BM liderleriğinde bir operasyon düzenleniyor, diğer tarafta da Rusya operasyon düzenliyor.  Hepimiz IŞİD'e karşı savaşıyoruz. Rusya'da bizim kaygılarımızı bilmeli. Türkiye-Suriye sınırı aynı zamanda NATO sınırıdır.

"RUSYA İLE KONUŞMAYA HAZIRIZ"

Geçen hafta hükümeti kurduk. Onurlu bir ülkenin başbakanı olarak ki son seçimde yüzde 49'u aşkın oy aldık bu bir rekordur. Hava sahamızın korunması yalnızca bir hak değil benim hükümetimin görevidir. Hiçbir hükümet lideri görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Türk hava sahasının korunması ulusal bir görevdir ve ordumuz gereken görevi yerine getirmiştir. Eğer Rus tarafı konuşmak istiyorsa, gelecekte bu olayları engellemek istiyorsa biz konuşmaya hazırız.
Bizden bilgi istiyorlarsa biz teknik bilgileri paylaşmaya hazırız.

"HİÇBİR ÜLKE BİZDEN ÖZÜR BEKLEMESİN"

Hiçbir ülke bizden özür beklemesin. Ekonomik yaptırımlara ilişkin haberleri takip ettim. Şunu söylemek istiyorum. Geçmişte ekonomik yaptırımlara karşı olduk. Son krizde Türkiye bugün olduğu gibi bir pozisyon takındı. Rusya'nın kendisi yaptırımlara maruz kaldıktan sonra aynı yaptırımları Türkiye'ye uygulaması şaşırtıcıdır. Biz sükunet içerisinde davranacağız, tansiyonu artırmayacağız. Rus halkı Türk halkı ile dosttur. Antalya çoğu için ikinci bir ev gibidir. Turist olarak Rus halkını beklemekteyiz. Türkiye, Rus turistler için bir evdir. İki ülkenin de çıkarına ilişkin hareket etmesi gerekmektedir. Konuşmaya ve gelecek ilişkilerimizi tartışmaya hazırız. Biz görevimizi yerine getirdik ve hava sahamızı koruduk.

Son Güncelleme: 30.11.2015 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.