Bir günlüğüne engelli gibi yaşayan öğrenciler, mevcut hallerine şükrettiler

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:27
Bir günlüğüne engelli gibi yaşayan öğrenciler, mevcut hallerine şükrettiler






ESKİŞEHİR (CİHAN)- 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde üniversite öğrencileri bir günlüğüne de olsa engelli oldu. Ortopedik, görme ve işitme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlamak amacıyla düzenlenen 'Engel´liyoruz Projesi kapsamında öğrenciler engelli olmanın zorluğunu yaşadı.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi İşitme Engelliler Öğretmenliği öğrencilerinin düzenlediği `Engelsiz Bir Anadolu için Empati´ konulu proje düzenlendi. Hayatlarını görme, işitme ve ortopedik engelli olarak devam ettiren insanların hayata nasıl tutunduklarının uygulamalı olarak gösterildiği projede, üniversite öğrencileri bir günlüğüne de olsa engelli gibi yaşadı. Öğrenciler, gözleri kapalı halde yolda yürümeye çalıştı. Asansörde kat düğmelerinin yerini bulmayı denedi. Bedensel engellileri anlamak için koltuk değneği kullanan öğrenciler, merdivenden inmenin zorluğunu yaşadı.

Engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları engelli olmayan bireylerin de anlamasını istediklerini söyleyen İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Serhat Kınalı, Genelde Türkiye´de ve dünyada yapılan empati çalışmaları var, bu çalışmaya benzer çalışmalar da var. Biz bu çalışmanın bir nebzede olsa diğer çalışmalardan daha etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz birebir engelli olmayan insanları engelliyoruz. Ve bunu birebir yaşayarak anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. dedi.

Projede ortopedik, görme ve işitme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlamak için 5 etkinlik uyguladıklarını söyleyen proje sorumlusu İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Damla Günaydın ise Bunlar tekerlekli sandalye, kulaklık etkinliği, göz bandı etkinliği, tek el bağlama etkinliği ve koltuk değneği etkinliğidir. Bu etkinliklerde katılımcı bireylerin kullanmaları için onlara eşyalar tedarik ettik. Koltuk değneğini kullanan engelinin günlük hayatta yaşadığı problemleri anlaması için görevler verdi. ifadelerini kullandı.

Projede engelli insanların hayata nasıl tutunduklarını tecrübe eden öğrenciler, engelli olmanın zor olduğunu söyledi. İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Balam Çetinkalp, yaşadıkları hakkında şunları söyledi: Yerde parkeler var, sadece oradan anlayabiliyorum nerde olduğumu. Çok yere çarptım, asansörün içinde nerde olduğumu anlayamadım. Sürekli düğmeleri arıyorum. Belki evet orda düğmeyi bulmak bile sıkıntı. Orada biri elimle bulmam gerekiyordu, yani orda her şey tamamen sıkıntıydı. O kadar zorlandım ki yani ne yapacağıma inanamıyordum. Kesinlikle çok zor bir şey. Yani Allah kimseye yaşatmasın.

Merve Benzet, Gözüme göz bandı taktılar, pamukla tıkadılar hiç bir şey görmemek için. Önce asansöre gitmem söylendi bana. Hani burda gördüğüm asansörün yerini daha sonra yerini bildiğim halde asansörü bulamadım. Yukarı çıkmam, asansörü çağırmam gerekiyor, düğmeyi zaten 2 dakikada zor buldum. sözleriyle yaşadıklarını anlattı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.