Bozdağ, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:44
Bozdağ, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü






ANKARA (CİHAN)- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2 sahra hastanesinin Somali´de sağlık hizmeti verdiğini belirterek, Ülkemizde 500 civarında Somalili yüksek öğrenim öğrencisini okutma kararı aldık. Ayrıca, bin 600 orta öğretim düzeyinde eğitim gören öğrenciyi meslek liselerine yerleştirdik. Bunlar, ara eleman ihtiyacını karşılayacak. dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile görüştü. Görüşme, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı binasında gerçekleşti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Bozdağ, konuk cumhurbaşkanına bazı hediyeler takdim etti. Ardından, Bozdağ, konuk cumhurbaşkanı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı binasının çatışına çıkarak, Ankara´nın manzarasını seyretti. Bozdağ, görüşmenin ardından, heyet ile yapılan toplantı hakkında açıklamalarda bulundu.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile birlikte Somali´ye yapılan yardımların koordinasyon kurulunda görev yapan heyetle birlikte görüştüklerini vurgulayan Bozdağ, Konuk cumhurbaşkanı ile birlikte bakanlar ve diğer yetkililer var. Türkiye´nin Somali´ye yaptığı yardımları ve bundan sonra gerçekleştirilecek işbirlikleri ile ilgili detaylı bir görüşme yaptık. diye konuştu.

Bozdağ, 19 Ağustos 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın kalabalık bir ekiple Somali´ye gittiğini, o tarihten sonra bu ülkeye önemli bir yardım atağı başladığını kaydetti. Bozdağ, Bir yandan açlığın son bulması için Türkiye´den 18 uçak, 9 gemi yardımları götürdü. Ülkemizden sivil toplum örgütleri, Kızılay, Diyanet Vakfı, TİKA, Sağlık Bakanlığı ve başka kurumlar orada çalışmalar yaptı. Şu an itibariyle Türkiye büyük bir kalkınma hamlesini başlattı. diye ifade etti.

Türkiye´nin, önce gıda konusunda ciddi adımlar attığını ve açlıktan ölümlerin önüne geçmeye çalıştığını belirten Bozdağ, Kızılay, Diyanet Vakfı, STK´lar ve AFAD ciddi çalışmalar yaptı. Artık Somali´de açlıktan ölen insanlar kalmadı. Susuzluk konusunda yüzlerce sondaj vuruldu ve Somalililerin içme suyu karşılandı. 4 sahra hastanesi planlandı ve zaman içinde 2´ye düşürüldü, şu an 2 sahra hastanesi çalışmalarına devam ediyor. 5 ambulans gönderdik. Kimse Yok Mu, Yardımeli, İHH, Deniz Feneri gibi STK´lar ve Yeryüzü Doktorları gibi oluşumlar orada çalışmalar yapıyor. açıklamasında bulundu.

Somali´de, 200 kişilik bir hastanenin yapımı için çalışmaların hızla devam ettiğini ve 2013 yılında açılışın yapılacağını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti: Türkiye´den ve Somali´den doktorlar birlikte görev yapacak. Sağlık meslek yüksek okulu inşa ediyoruz. Bu konuda ciddi eleman ihtiyaçları var, bunu karşılamak için bu okul inşa ediliyor. 40 derslikli bu okulun ihalesi yapıldı, çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde 500 civarında yüksek öğrenim öğrencisini okutma kararı aldık. Bu öğrencilerin tamamı geldi ve okumaya başladı. Bin 600 ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrenciyi Türkiye´ye getirdik. Bunlar, ara eleman ihtiyacını karşılayacak. Meslek liselerine aldık bu öğrencileri. Eğitim açısından da büyük desteğimiz devam ediyor. Kızılay, orada yaklaşık 27 bin kişilik bir çadırkent kurdu. Mobil fırın, mobil aşhane kurdu. Her gün ihtiyaçları karşılanıyor. Kemik yığınlarının yakılması için makineler gönderdik, onlar yakıldı ve orası artık halı saha haline geldi. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 77 temizlik işleri aracını oraya gönderdi. Binalar ve personel eğitimi veriliyor. Temizliğin nasıl yapılacağını ve organizasyonunu büyükşehir orada sağlıyor.

Somali´nin parlamento binasını yapma kararının da alındığını anlatan Bozdağ, proje çalışmasının devam ettiğini söyledi. Bozdağ, Orada bu binayı yapacağız. Polis ve askerin yetişmesi konusunda protokol ve anlaşmalar yapıldı. Türkiye, Somali´nin güvenlik güçlerinin yetiştirilmesi için uluslararası bir fonun oluşturulması için gerekli girişimlere başladı. Önümüzdeki süreçte bu konuda ciddi adımları birlikte atacağız. Altyapılar süratle oluşturuluyor. Orada en büyük problem güvenlik sorunu. Somali´ye, ayaklar üzerinde duracak adımları atıyoruz. şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN, ATA UÇAĞINI SOMALİ CUMHURBAŞKANINA TAHSİS ETTİ

Bozdağ, ilk resmi dış ziyaretini Türkiye'ye yapan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'un, Türkiye'ye gelmesi için Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla `ATA´ uçağının tahsis edildiğini söyledi. Bir gazetecinin, İsrail'in yeni yerleşim yerleri açma girişimleriyle ilgili neler söyleyecek siniz? şeklindeki sorusuna ise Bozdağ, şu cevabı verdi:

İsrail, uluslararası hukuka riayet etmek zorundadır. Uluslararası hukukun gereklerine uymak zorundadır. Ama bugüne kadar bu kararlara uymamıştır. Son ateşkesten sonra da yeni yerleşim yerleri açma kararı almıştır. Bunu fevkalade yanlış bir adım olarak görüyoruz. İsrail, uluslararası hukukun çizdiği sınırlar içinde kalmalı ve Gazzelilerin hakkına, hukukuna tecavüz eden yaklaşımlardan vazgeçmelidir. Umarım bu ateşkes başka alanlarda da olumlu adamların gelmesine yardımcı olur. Umarız İsrail hükümeti, bu adımlarından vazgeçer ve uluslararası toplum da İsrail'in daha tehlikeli adımlar atması konusunda ikazlarda bulunur.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.