Davutoğlu; Rusya'nın hedefi IŞİD değil ÖSO

İstanbul'da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin Rusya ve Suriye konusundaki sorularını yanıtladı. Davutoğlu Rus uçaklarının hava saha ihlaleri konusunda Moskova'yı uyardı

07 Ekim 2015 Çarşamba 11:57
Davutoğlu; Rusya'nın hedefi IŞİD değil ÖSO






Davutoğlu; Rusya'nın hedefi IŞİD değil ÖSO

Terör örğütlerine yönelik Şam yönetimine destek vermek için hava saldırılarına başlayan Rusya'nın IŞİD yerine Özgür Suriye Ordusu'nu hedef alması, Türkiye'nin tepkisine neden oldu. Ankara ile Moskova'yı karşı karşıya getiren Suriye krizinde NATO'nun desteği'ni alan Türkiye, Rus operasyonları sırasında yaşanan hava sahası ihlallerine son verilmesini istiyor.

55 KEZ ÖSO, 2 KEZ DEAŞ VURULDU

İstanbul'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'nın Suriye'ye yaptığı hava saldırılarını ve Türkiye Hava Sahası ihlallerini değerlendiren Davutoğlu 'Suriye'deki gelişmelerden hiç bir ülke Türkiye kadar etkilenemez. Rusya'nın yaptığı saldırılara baktığınızda DAEŞ'e yönelik değildir. Yapılan operasyonlarda Rusya 55 kez Özgür Suriye Ordusu'nu, 2 kez ise DAEŞ'i vurmuştur' dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satır başları;

Kampanyamız çok yoğun ve güzel geçiyor. İstanbul'da gördüğüm heyecan ve azimden mutluluk duyuyorum. İnşallah 1 Kasım'da çok güçlü bir şekilde tek başına iktidar olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşayacağız.

SURİYE BÖLGESEL BİR KRİZE DÖNÜŞTÜ

Bir televizyon programında açıkladım. Ülkemize olan iki ihlal ve olaylara bakıldığında bunların hiç biri DEAŞ'ın olduğ uyerler değil. O zaman şu soruyu sormak bizim hakkımızdır. Burada ne yapılmak isteniyor bu soru haklı olarak gündeme getirdiğimiz bir sorudur. Biz Rusya ile dost bir ülkeyiz. Karadeniz'de soğuk savaş sonrasında da barış için hep birlikte çalıştık. Krizlerde hep birlikte çalıştık. Örnek olacak tarihindeki en altın dönemleri yaşadık Rusya ile. Biz Rusya'nın kaygılarını hep göz önüne aldık. Rusya'nın da Türkiye'nin kaygılarını göz önüne almasını bekleriz. Türkiye sınırları 911 km'lik sınıra sahibiz. Hiçbir başka ülke Suriye'deki gelişmelerden Türkiye kadar etkilenebilecek durumunda değil.

SALDIRI DAEŞ'E YAPILMIYOR

Sınır ve hava güvenliğimiz konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Türkiye'nin hava sahasına saygı duyulmasını da bekleriz. Bu ilişkileri korumak hepimizin görevidir. Benim ve Cumhurbaşkanımızın Rusya ile yaptığı her görüşmede bu konuda mutabık kalındı. Her ülke ile konuşmaya hazırız ama sınırlarımızın ve hava sahamızın güvenliği konusunda ilkesel bir tutumumuz var. Bu hava akımları DAEŞ'a karşı yapılmıyor. Eğer DAEŞ'a karşı mücadele edilecekse hep birlikte edelim ama eğer yeni mülteci akınları için bir harekat yapılıyorsa o zaman hepimizin oturup konuşması gereken bir mesele var demektir. Hele hele sınır ihlalleri konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerine riayet edilmesini bekleriz.

TÜRK HAVA SAHASI, NATO HAVA SAHASIDIR

Rusya'dan gelen görüşelim talebi memnuniyetle ama bu görüşmeler Ankara'da olabilir. Bunları da dedğimiz gibi bundan sonra da ele almaya devam edeceğiz. Suriye'deki kriz bir Türk Rus krizi değildir olmamalıdır. Biz bu konuda gereken özeni gösteyiruz aynı özenin Rusya tarafından da gösterilmesini bekleriz. Bu krizin NATO krizine de dönüşmesini istemeyiz sonuçta Türk Hava Sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır. NATO'nun bu durum karşısındaki tutumu da takdire şayandır.
Son Güncelleme: 07.10.2015 12:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.