Denizli´deki tarihî Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi restore ediliyor

07 Aralık 2012 Cuma 12:34
Denizli´deki tarihî Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi restore ediliyor






DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Büyükşehir Belediyesi, tarihî Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi´ni restore ediyor. Kışın yağmur çamurda, yazın da toz ve rüzgârda yıpranarak zamanla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve geçmişi 160 yıl öncesine dayanan her iki bina, yeni yüzleriyle misafirlerini ağırlayacak.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, restorasyon çalışmaları devam eden iki tarihî mekanda incelemelerde bulundu. Zolan, yaptığı açıklamada hiçbir tarihî değerin yok olmasına vicdanlarının razı olmadığını belirterek, Merzeci Un Fabrikası ve Sürücü Evi, ayakta kalarak bizlere ulaşan birkaç tarihî değerimizden ikisidir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´ndan projesi onaylandıktan sonra ihalesini yaptık, çalışmalar devam ediyor. Bu tarihî mekânları Denizli ile buluşturmak istiyoruz ve bu tür projelerin yanındayız. Buralar Denizlimiz'in ayrı bir değeri olacak. Merzeci Un Fabrikası, sanat ve kültürle iç içe bir mekân haline gelecek. Tarihimizle sanatımızı burada buluşturacağız. 150 yıl önce yapılmış bir binada sanat icra edilecek. Çocukluk yıllarımda yukarıdaki derelerden buraya su akar ve değirmeni döndürürdü. İnşallah bu değerimiz, ocak ayı sonunda çevre düzenlemesiyle birlikte bitecek. Burası 10-15 yıldır terkedilmiş haldeydi. Ahşapları sökülür, kışın odun olarak yakılırdı. Kurul onayından sonra emin ellere geçti. dedi.

Sürücü Evi restorasyonu hakkında da bilgi veren Başkan Zolan, Sürücü Evi de ocak sonu gibi restorasyonu bitmiş şekliyle hizmet verecek. Burası gençlik ve kültür merkeziyle kütüphane şeklinde kullanılacak. Bilindiği üzere Osmanlı arşivleri üzerine çalışma yapmıştık. Denizli´yle ilgili arşivleri, buradaki kütüphanede insanlarımızın bilgisine sunacağız. Bu eserin, 160 yılı aşkın geçmişi var. diye konuştu.

Tarihî evin kamulaştırılmadan önceki sahibi Kadime Sürücü ise eşinin dedesi Ali Sürücü tarafından 160 yıl önce yapıldığını belirterek, Bu ev yaşasın istedik. Denizli´nin 150 yıl önceki kültürü burada yaşayacak. Sizlere teşekkür ediyorum. Denizli evleri çoktu, kala kala bir iki tane kaldı. Tarihi olmayan bir milletin yarını olmazmış. dedi.

Denizli Belediyesi, daha önce de Külahçıoğlu Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcıevi gibi tarih ve kültür değerlerini restore ettirmişti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.