Diyanet'ten domuz geni olmayan GDO'lu ürünlere fetva

29 Kasım 2012 Perşembe 18:19
Diyanet'ten domuz geni olmayan GDO'lu ürünlere fetva






DENİZLİ (CİHAN)- Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar, içinde domuz geni bulunmayan genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerin helâl olduğunu söyledi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından düzenlenen Helâl Gıdanın Yeri ve Önemi konulu panel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi salonunda yapıldı. Panele PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelde konuşan Dr. Akar, GDO'lu ürünlerle ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin, konunun uzmanı bilimadamlarıyla görüştüğünü, bazılarının lehte, bazılarının aleyhte görüş belirttiğini aktardı. Domuz geni bulunan GDO'lu ürünlerin hem üretiminin hem de tüketiminin caiz olmadığını belirten Akar, İçinde domuz geni ve necis maddeler yoksa bile ürünün zararlı olduğu yönünde bir zan oluşmuşsa, zararı faydasından daha çoksa bu durumda zararı oranında mekruh veya haram diyebiliriz. şeklinde konuştu. Katkı maddelerinin de helâl olmasının önemine dikkat çeken Muhlis Akar, Peynir mayalarının domuz orijinli jelatinlerden olmaması gerekiyor. Haram olan bir şey kimyasal değişimler sonucunda asıl vasfını kaybetmişse, farklı bir madde ortaya çıkmışsa, başka alternatifi yoksa caiz olacağı ifade ediliyor ancak domuzda bunu söyleyemiyoruz. dedi.

Hayvan yemlerinin de çok önemli olduğunu belirten Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Akar, şunları kaydetti: İnsan kadar tabiata zarar veren başka varlık yok. İngiltere'deki deli dana hastalığının sebebi olarak, hayvanların kendi türünün sakatatından alınan yemlerle beslenmesin gösterildi. Allahü Teâla, otobur bir canlı yaratmış. Bunlara balık unu kemik yedirip fıtrata müdahale ediyorlar. Doğasıyla hayvan yemlerinin de doğal ürünlerden oluşması çok önemli. diye konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.