Doğu Karadeniz'deki 4 ilin ihracatında yüzde 3 artış oldu

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:31
Doğu Karadeniz'deki 4 ilin ihracatında yüzde 3 artış oldu






TRABZON (CİHAN)- Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2012 yılının ilk 11 ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttığı bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB)'nden yapılan açıklamaya göre, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın ilk 11 ayında toplam 1 milyar 481 milyon 522 bin 123 dolarlık ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 1 milyar 438 milyon 258 bin 6 dolarlık ihracat yapılmıştı. Buna göre, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 4 ilin toplam ihracatında bu yıl yüzde 3 artış oldu.

İller bazında bir önceki yılın aynı dönemine oranla Trabzon'un ihracatında yüzde 0.9, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 2.6 ve Artvin'in ihracatında yüzde 31.8, Gümüşhane'den yapılan ihracatta da yüzde 223.3 artış yaşandı. Bölgeden yapılan ihracatın ürün sıralamasında 646 milyon 903 bin 796 dolarlık tutarla fındık ve mamulleri ilk sırayı, 303 milyon 310 bin 676 dolarla yaş meyve sebze ürünleri ikinci ve 287 milyon 649 bin 861 dolarla da madencilik üçüncü sırada yer aldı.

Bölgeden 2012 yılı Ocak- Kasım döneminde 110 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Fransa oldu.

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDAKİ PAZAR PAYI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracat verileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Rusya Federasyonu´na yönelik ihracatın daha da geliştirilmesi açısından, lojistik açıdan önerdikleri kapı ve limanların aktif hale getirilmesinin ülke ihracatına büyük bir sıçrama yapacağına inandığını belirtti.

Özellikle son aylarda artan maliyet baskısı sonucu olarak Rusya Federasyonu´na yönelik yaş meyve sebze ihracatındaki pazar payının her geçen gün azaldığını savunan Gürdoğan, Piyasadaki rakip ülkelerin pazar payı ise ellerindeki rekabet enstrümanlarının güçlü olmasından dolayı artış göstermektedir. Bundan dolayı, özellikle nakliye maliyetlerinin her geçen gün artmasının ihracatımız üzerindeki olumsuz baskısının azaltılması ve yakın komşu stratejik pazarlarımızın elimizden çıkmaması için ihracatçılarımıza nakliye maliyetleri yönünden destek verilmesi büyük aciliyet arz etmektedir. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.