"Filistin'de fırsat kaçmasın"

05 Aralık 2012 Çarşamba 13:33






CAKARTA (CİHAN)- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin'de fırsat kaçmasın.´´ dedi. Filistin´in BM gözlemci üyeliğine seçildiği ve Batı'nın İsrail konusunda gerçekleri gördüğü bir dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden İhsanoğlu, şimdi temennilerinin Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlığın giderilerek, topyekün seçime gidilmesi olduğunu söyledi.

Bir toplantı için geldiği Endonezya'nın başkenti Cakarta'da İhsanoğlu, Filistin´in BM gözlemci üyeliğine seçilmesi münasebeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptık. İslam İşbirliği Teşkilatı´nın, Filistin´in BM gözlemci üyeliğine seçilmesi münasebeti ile gösterdiği destekten dolayı teşekkürlerini ve takdirlerini sundu, çünkü bu oylamada teşkilatımız 53 müsbet oy vermiştir. şeklinde konuştu. Cihan'a yaptığı açıklamada İhsanoğlu, bunun bir günde olmadığını ve epey bir süredir bu konu üzerine çalıştıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ``İİT, Daha önce UNESCO oylamasında menfi oy veren devletleri ikna ederek, gelmeyen devletleri ikna ederek, bunların hepsinin gelip New York´ta müsbet oy kullanmalarını sağlamıştır. Bu 138 oyun 53´ü teşkilatımızdan sağlanmıştır.´´

FİLİSTİN OYLAMASINDA MUTABAKAT DIŞINA ÇIKAN ÜLKELER OLDU

İhsanoğlu, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, oylamada kendilerini üç dört ülkenin üzdüğünü kaydederek, Bunlar, Arnavutluk, Togo, Kamerun ve Bosna Hersek olmuştur. Bunlar maalesef, mutabakatın dışına çıkarak çekimser oy kullanmışlardır. Fakat bu 3 veya 4 ülkenin oy vermemesi ne kadar bizi üzdü ise de 53 üye ülkenin blok halinde Filistin'in BM gözlemci üyeliğinde oy kullanması sevindirici bir şeydir. ifadesini kullandı.

Filistin´in UNESCO üyeliğine de destek sağladıklarını belirten İhsanoğlu, Fakat bu sefer daha artarak olmuştur. Bu da teşkilatımızın yapmış olduğu önemli girişimlerin neticesinde olmuştur. Ayrıca temas ettiğimiz Avusturya, Avustralya gibi ülkelerin bir kısmı müsbet vermiş, bir kısmı da menfi verirken çekimser kalmış ve aleyhte oy kullananların sayısı çok azalmıştır. değerlendirmesini yaptı.

İhsanoğlu, Filistin Devlet Başkanı Abbas´ın telefon görüşmesinin bu bağlamda bir teşekkür ve takdir görüşmesi olduğunu anlattı. İhsanoğlu, Biz kendilerine, teşkilatımızın bundan sonra da desteğinin devam edeceğini söyledik. diye ekledi.

İhsanoğlu, şimdi Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmazlığı kaldırmak için uğraştıklarını belirterek, bu konuda da şunları söyledi: Teşkilat olarak, Genel Sekreter olarak ben 2006 yılından itibaren birtakım adımlar atarak, mekik diplomasisini ve sessiz diplomasiyi çalıştırarak ilk anlaşmayı sağlamıştım. Daha sonra mutabakat hükümetinin kurulmasında katkımız oldu, fakat bütün bunlar dikiş tutmadı. Bizim şimdi temennimiz Fetih ve Hamas arasındaki bu anlaşmazlığın giderilmesi ve topyekün seçime gidilmesi.

BU FIRSATIN KAÇIRILMAMASI LAZIM

Filistin meselesinde uluslararası destek sağlanmışken ve Batı ülkelerinin de artık gerçekleri öğrenmeye başlamışken bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, Özellikle 3000 yerleşim yerinin İsrail hükümeti tarafından Kudu Şerif´te ve batı yakasında devam eden yerleşim faaliyetlerinin karşısında bütün dünyanın yavaş yavaş gözleri açılmaya başlamıştır. Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Bu fırsatın kullanılması için Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi lazım. Biz de teşkilat olarak bu konuda elimizden gelen katkıları sağlayacağız. diye sözlerini tamamladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.