Hacettepe Rektörü Tuncer: Kurumu uçurumun kenarından kurtardık

29 Kasım 2012 Perşembe 15:02
Hacettepe Rektörü Tuncer: Kurumu uçurumun kenarından kurtardık






ANKARA (CİHAN)- Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, net 250 milyon TL borç ile üniversite yönetimini devraldığını belirterek, Şu anda 35 kuruşa aldığımız maske daha önce 1 TL'nin üstünde fiyatlarla alınmış. dedi. Tuncer, son bir yılda uygulanan finans politikaları ile kurumun uçurumun kenarından kurtarıldığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, düzenlediği basın toplantısı ile üniversite hastanelerinin döner sermaye işletmesinde gelinen noktayı anlattı. Tuncer, Bu çalışmaya döner sermayenin kurtulması, kurumun uçurumun kenarından çekilmesi operasyonu da denilebilir. dedi. Üniversite döner sermayesinde 2004 yılından itibaren gidere dayalı bir finans yönetimi sergilendiğini anlatan Tuncer, 2011 yılında net devreden borç 250 milyon TL idi. Aynı finans sistemi devam etseydi 2012 yılı sonunda borç 340 milyon olacaktı. 29 Kasım 2012 itibariyle ise net borç durumumuz 190 milyon TL. şeklinde bilgi verdi.

Üniversiteyi içinde bulunduğu darboğazdan kurtarmak üzere bu yıl başından itibaren uygulamaya konan stratejik finansman yöntemini anlatan Tuncer, bu amaçla öncelikle denk bütçe uygulamasına geçildiğini söyledi. Firmalarla güven ilişkisinin yeniden tesis edilerek, finans maliyetlerinin düşürüldüğünü belirten Tuncer, Firmalar, nasıl olsa Hacettepe borcunu ödemez, diyerek 1 liralık malzemeyi 9 liraya satıyordu. Firmalarla bu kapsamda yeniden bir güven ilişkisi kuruldu. şeklinde gelinen aşamayı anlattı. Satın alma yöntemlerinin iyileştirildiğini, açık ihaleler yapılmaya başlandığını kaydeden Tuncer, Bu sayede yılda 20 milyon TL kazandık. diye belirtti. Tıbbi malzeme, temizlik, kırtasiye malzemesi gibi alımların maliyetlerinin düştüğünü dile getiren Tuncer, şu anda 35 kuruşa alınan bir maskenin eskiden 1 liranın üstünde alındığını anlattı. Tuncer, SGK kesintilerinde sağlanan azalma ile yılda 30 milyon TL kazanç sağlandığını vurguladı.

UÇURUMUN KENARINDAKİ BİR KURUMU ÇEKİP ÇIKARDIK

Son bir yılda üniversite hastanesine başvuran yabancı hasta sayısının da arttığını kaydeden Tuncer, 2011 yılında 8 uluslar arası hasta varken, bu sayı bugün 720 hastaya yükseldi. Bundan da 1 milyon liranın üzerinde gelir elde ettik. şeklinde konuştu. Tuncer, Rusya'dan Fransa'ya, Azerbaycan'dan, Irak'a kadar pek çok ülkeden hasta kabul ettiklerini söyledi. Tuncer, uygulanan bu finans politikası sayesinde gelirleri artırarak, 50 milyon TL'den fazla eski borcun ödendiğini kaydetti.

DÖNER SERMAYEDE TAVAN SINIRLAMASI KALKMALI.

Tuncer, bir soru üzerine döner sermaye ödemelerinde tavan sınırlaması bulunmaması gerektiğini vurguladı. Emeğinin karşılığını alanlar kadar alamayanların da bulunduğunu kaydeden Tuncer, Maaş ve döner sermaye ile birlikte 4 bin lira alanlar da var, 25 bin lira alanlar da var. Ama bu 25 bin lirayı alanların sayısı da üniversitemizde 15'i geçmez. Bu arkadaşlarımız dışarıda bu kazandıklarının üç katını kazanabilirler. Bir insanın alanı kazanmaya elverişli ise kazansın. Sınırlama olmamalı. Keşke tüm arkadaşlarım, hak edenler rektörden fazla maaş alsalar. ifadesini kullandı. Tuncer, ek ödemelerle ilgili sorunun özellikle temel bilimlerde istihdam edilmek zorunda olan akademisyenlerle ilgili olduğunu aktardı.

BAKAN FARUK ÇELİK'İN KIZI ZEYNEP ÇELİK'E TORPİL İDDİASI

Tuncer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kızı Zeynep Çelik'in yatay geçiş koşullarını taşımadığı halde Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'ne torpille geçiş yaptığı iddialarını da cevapladı. Tuncer, Ben hiçbir şeyi liyakat harici ve uygun olmayan şekilde yapmadım. Hiçbir şeyi gizlemedim. Yanlış varsa düzelttim, yoksa da savundum. Bizimle ilgili çıkan haberlerde, ödemeler konusunda, tıp fakültesindeki yatay geçişler konusunda istediğiniz zaman beni arayın. Soruşturma açıldı deniyor. Siz olsanız, bize başvursanız, buraya girmenizi istemeyen bir kısım insanlar, özlük haklarınıza ait size ait belgeyi dosyanızdan alıp fotokopi çekseler, gazetecilere verseler bu suç mudur? Anayasal suçtur. Bunu öğretim üyesi yaparsa sineye mi çekelim? Soruşturma açıyoruz, yapacak bir şey yok. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.