Hükümet 'eskisi gibi olsun' diyenlere karşı programını sürdürmeli

17 Temmuz 2011 Pazar 22:31
Hükümet 'eskisi gibi olsun' diyenlere karşı programını sürdürmeli






   
 
  Kürt aydın Ümit Fırat, Diyarbakır’dan gelen şehit haberinin Türkiye’nin temel haklarına, özgürlüklerine dönük iyileştirmelerin önünü kesmemesi gerektiğini söyledi. Aynı senaryonun geçmişte defalarca yaşandığını hatırlatan Fırat, “Hükümet, acı da olsa bu gibi olayların neye hizmet ettiğini bilerek önüne bakmaya, programladığı şeyleri yapmaya devam etmeli.” dedi. Fırat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘asker moralsiz’ değerlendirmesini ise ‘Ergenekonuma dokunma’ şeklide yorumladı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinin yemin etmesi için görüşmelerin sürdüğü, BDP’nin demokratik özerkliği duyurduğu ve YAŞ toplantısının yaklaştığı bir dönemde Diyarbakır’dan gelen 13 şehit haberi bir anda gündemi değiştirdi. Bir çok kesimden olaya tepki yağarken Kürt aydın Ümit Fırat da tepkisini dile getirdi. Benzer olayların tekrarlandığını kaydeden Fırat, “Edindiğimiz tecrübelerden konuşayım. Aşağı yukarı 20 yıldır hep böyle tam el tutuşulacağı bir zaman böylesi hadiseler oluyor. Yani demek ki bu işin devamından yana bir takım odaklar var. Olanı biteni, gelişmeleri hiçbir şekilde dikkate almıyor. Bildiklerini okuyorlar. Tamda böyle yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik, galiba önümüz açılıyor diyeceğimiz sıralarda bu tip olaylar patlak veriyor.” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün olayın zamanlamasına dikkat çektiği ifadelerini hatırlatan Fırat, “Bunu biz sık sık kullanıyoruz. Zamanlama önemli. Tam böyle artık herhalde iyiye doğru bir gidiş var, seçimler oldu, partiler arasında bir takım uzlaşma zeminleri aranıyor, yeni bir anayasa gündemde, Türkiye’nin temel haklarına, özgürlüklerine dönük bazı iyileştirici tedbirler konuşulurken böylesi hadiseler çıkıyor.” diye konuştu.

Olay sonrası önümüzdeki sürecin nasıl olması gerektiğini anlatan Fırat, “İki gündür konuşuyoruz bu olayı. Bundan önce de benzer olayları hep konuştuk. Bu olayları düzenleyenler, çıkmasına neden olanlar geçmişte bir şeyler başarıyorlardı. Yani süreç sona eriyordu, sil baştan yeniden çatışmalar başlıyor ve cenazeler devam ediyordu. Eylem amacına ulaşıyrdu bir bakıma. Ama şunu söyleyebiriz, hükümet geçmişte seyrettiğimiz filmleri, senaryoları dikkate alarak artık yeniden başa dönmek için bir gerekçe, bir bahane olmadığını kanaat getirsin. Bildiği, programladığı şeyleri yapmaya devam etsin.” ifadelerini kullandı. Bu sürecin acılı olacağına dikkat çeken Fırat, “Tabiki acılı, pek çok insanın evladı kaybedildi, büyük bir hadise, bunu yok sakmak değil ama bu gibi olayların neye hizmet ettiğini bilerek önüne bakmak durumunda.” uyarısında bulundu.

Başbakanın “eskisi gibi dolmayacak” tepkisine katıldığını belirten Fırat, “Zaten problemde oradan kaynaklanıyor. Eskisi gibi olmayı hedefleyenlerin eskisi gibi olsun dediği için bir takım senaryolar gündeme geliyor. Eskisi gibi olmayacaktır, olmaması gerekiyor. Olursa zaten bunu yapanlar da hedeflerini tutturmuş olur.” dedi.

BDP’nin bu tür durumlarda daha geç tepki verdiğini kaydeden Fırat, “Biraz güç aldığı siyasi tabanına göre bir şeyler söyler ama kendisinin ayakta kalmasını sağlayan odaklara karşı sert bir tepki bir anda gösteremiyor. Daha ortalamayı tutturmaya çalışıyor.” şeklinde konuştu.

Olayın, demokratik özerkliğin açıklandığı gün yaşanmasını tesadüf olarak değerlendiren Fırat, iki olayın ‘hepsini üst üste bindirmek üzere planlanmış bir senaryo’ olmadığını savundu.


‘ASKER MORALSİZ’ 'ERGENEKONUMA DOKUNMA' DEMEK

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘asker moralsiz’ şeklindeki değerlendirmesini yorumlayan Fırat, “ 'Ergenekonuma dokunma' gibi özetleyim ben onu. Dokundukça moralsiz kalıyor. Aslında askerin morali, keyfi uygulamalar, cezasız eylemler, hesap sorulamazlık üzerine inşa ediliyorsa yazık olur. Askerin morali öyle inşa edilmez. Askerin morali kendisine verilen görevi iyi yaptığı ölçüde olur.” ifadelerini kullandı.

Saldırı olayının YAŞ öncesi yaşanmasını de değerlendiren Fırat şunları kaydetti: “Onun önemi var. YAŞ öncesi hükümetin, askeri vesayet rejimi konusunda attığı adımların, çok önemli olmasa da, bir biçimde önünü kesecek, zora sokacak yönünde bir takım gelişmelerdir bunlar. Yani bu tip gelişmelere zemin hazırlayan odaklar kimse bunu da hesaba katıyorlar herhalde. YAŞ’ın bu yılki toplantısı geçen yılkinden çok daha radikal zeminde sürecektir. Çünkü, 30 civarında general şu anda yargılanıyor. Tutuklu vesaire. Bunların atamaları, terfileri galiba bulundukları statü bakımından dikkate alınacaktır. Daha radikal kararlar çıkacaktır.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.