İspanya Anayasa Günü'nü kutluyor

06 Aralık 2012 Perşembe 12:07
İspanya Anayasa Günü'nü kutluyor






MADRİD (CİHAN)- Uzun süre diktatörlükle yönetilen İspanya, 6 Aralık 1978 yılında gerçekleşen demokratik Anayasa referandumunun 34. yıldönümünü kutluyor.

İlk kez İspanya Senatosu'nda yapılacak olan kutlamaya Başbakan Mariano Rajoy dahil üst düzey devlet erkanı katılacak.

Perşembe gününe denk gelen milli bayram dolayısıyla birçok İspanyol dört günlük tatile çıktı. Ülkede hafta sonu ile bayram arasında kalan gün de tatile eklenerek Puente (köprü) yapılıyor.

İspanya'da diktatör General Franco'nun ölümünden sonra başlayan yeni anayasa çalışmaları üç yıl sürmüştü. Yüzde 87,78 Evet oyuyla kabul edilen İspanyol anayasası Katalonya gibi ayrılıkçı hareketler tarafından tehdit edilse de özgürlüklerin teminatı olarak görülüyor.

Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) Kasım ayında yaptığı araştırmaya göre, halkın yüzde 51,5'i Anayasa'nın işleyişinden memnun olmadığını belirtse de yüzde 72,4'ü İspanya'nın diktatörlükten demokrasiye geçiş sürecininden gurur duyuyor.

Ekonomik krizle birlikte İspanyolların iki yıl içerisinde Anayasa'dan memnuniyetsizliğinin yüzde 25 artması dikkat çekti.

Anayasa'nın en önemli noktası hangisi? şeklindeki soruya halkın 41,7'si özgürlüğü garanti etmesi diye cevap verirken, yüzde 18,8'i ise konsensüs sağlanması dedi.

İspanyolların yüzde 77'si yönetim şekli olarak demokrasiyi tercih ederken, bazı durumlarda otoriter rejim gereklidir diyenler yüzde 6,5 oldu ve yüzde 12,3'lük kesim ise kendisi için farketmediğini söyledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.