İTÜ'nün bomba imha robotu göreve hazır

29 Kasım 2012 Perşembe 16:16
İTÜ'nün bomba imha robotu göreve hazır






Geliştirilen robot ile bomba imha uzmanı, kullandığı bilgisayar ile robotu insan elinin kıvraklığında kullanma şansına sahip olabilecek. Robot, deprem ve doğal afetlerde de kullanılabilecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) uzmanlarının tasarladığı robot bomba imha uzmanlarının elini güçlendirecek. İTÜ'den Doç. Dr. Emin Faruk Keçeci'nin 'Bomba İmha Robotu Tasarımı ve Prototip İmalatı' projesi, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından 'Başarı Hikâyeleri'ne seçildi. Üniversite ortamında yapılan çalışmalar ile prototipi üretilen robot sayesinde bomba uzmanlarının imha gerektiren durumlarda yeni bir alternatif sahibi olacakları kaydedildi.

Üniversiteden verilen bilgiye göre robot prototipin 2004-2006 yılları arasında tamamlandığı ve prototip olarak görücüye çıktığı belirtildi. Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Keçeci, robotun, bombaya müdahale edecek olan el kısmının insan eli gibi doğal bir şekilde hareket edebildiğini söyledi. Bu hareketle kol üzerinde yer alan 6 eklemin aynı anda otomatik olarak çalıştırılması ile sağlanacağını söyleyen Keçeci, bu çalışmayı sağlayacak olan kontrol programının yazılması ve elektronik sistemin oluşturulması projenin en büyük kazanımları olduğunun altını çizdi.

Robotun kullanılmaya başlanmasıyla bomba imha uzmanı görevlilerin işinin biraz daha kolaylaşacağını belirten üniversite yetkilileri, piyasadaki alternatiflerine göre robotun kullanıcıya zaman kazandıracağını kaydetti. Kullanıcının robot kolunu kullanmayı öğrenmesinin uzun zaman gerektirmeyeceğine de dikkat çekilerek, "İş uzayında kontrol sayesinde kullanıcı yalnızca robotun elini kontrol etmekte, kol üzerindeki her bir eklemin durumu sistem tarafından otomatik olarak hesaplanıp gerçekleştirilmektedir. Piyasada var olan sistemlerde her bir eklemin ayrı ayrı kontrol edilmesi kullanıcının zaman kaybına uğramasına sebep olmaktadır." denildi.

Projenin Türkiye için gurur verici olduğunu belirten Doç.Dr. Keçeci, "Biz üniversite olarak bomba imha robotu kavramını geliştirip, bilgiyi üretebilip, çalışan bir prototipini yaparak sistemin başarısını ispat edebildik. Projemiz TÜBİTAK tarafından 2005-2010 yılları arasında desteklenen 6000 proje arasından en başarılı 150 proje arasında seçilmiştir. Projenin ticarileşmesi ise başka bir aşama olup gerek askeriyenin böyle bir projeye ne kadar ihtiyacı olduğuna, gerekse girişimci sermayesine bağlıdır." dedi.

Robotu geliştirmek için biraz daha zaman gerektiğini de belirten Keçeci, "Robotun daha hızlı hedeflenen noktaya gidebilmesi için atılması gerekebilir. Mesela yangında koridor koridor dolaşmasını beklemek yerine, robotu istediğiniz bölüme dışarıdan fırlatılabileceksiniz. Hedefim, üç katlı bir binadan aşağı düştüğünde bozulmadan gidebilmesi. Askeri amaçlı kullanıldığında bir uçaktan ya da helikopterden aşağı atılabilir. Bunun için daha da geliştirilmesi gerekiyor."

2 kilo ağırlığındaki robotun 4 saat aralıksız çalışabildiği belirtildi. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.