'İzmir Körfezi doluyor, müdahale şart'

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:34
'İzmir Körfezi doluyor, müdahale şart'






İZMİR (CİHAN)- İzmir Körfezi´nin kirlilikten kurtarılması için ilk defa merkezi ve yerel idare işbirliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile işbirliği yaptıkları rehabilitasyon projesiyle körfezde hayatı geri döndüreceklerini söyledi. Kocaoğlu, Bu çalışma, körfezin devamlılığı için şart. Çıkarılacak 18-20 milyon metreküp çamurun yarıya yakını 1. sınıf kum, geri kalanı da 1. sınıf alüvyon topraktır. İçinde kirlilik yoktur, sadece tuz vardır. dedi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, Bütün hedefimiz İzmir´e katkıda bulunmaktır. ifadelerini kullandı.

TCDD ile Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü´nün ortak girişimiyle hayata geçirilmesi planlanan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi´nde gelinen nokta, düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Başkan Kocaoğlu ve Genel Müdür Karaman´ın da katıldığı toplantıda, İzmir Körfezi´nin temizlenerek yeniden yüzülebilir hale getirilmesi ve limanın üçüncü nesil gemilere açılarak ticaret hacminin arttırılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Çıkarılacak tarama kumunun ağır metal içermediği konusunda bilimsel raporlar bulunduğu, bu malzemenin iddiaların aksine flamingoların yaşam alanlarına değil, İZSU´ya ait arıtma arazisine döküleceği belirtildi.

`KÖRFEZ DOLUYOR, MÜDAHALE ŞART´

Kocaoğlu, körfezin temizlenerek yüzülebilir hale getirilmesi için çalışmalara yedi yıl önce başladıklarını belirterek, Bu proje, akşam yatıp sabah kalkıp, `Şu körfezde yüzelim.´ denen bir proje değildir. Birçok bilimsel araştırma sonucunda oluşan proje taslağının Sayın Ulaştırma Bakanı´na sunulmasının ardından liman ayağında TCDD, sirkülasyon ayağında İZSU ile birlikte çalışmalara başlandı. Ortak bir proje ihalesine çıkıldı. Proje, belirli bir aşamaya geldi. Gereken bütün bilimsel araştırmalar yapıldı. şeklinde konuştu. Gediz Nehri´nin yatağının, 1830´lardan itibaren körfezi doldurması sebebiyle yedi defa değiştirildiğini vurgulayan Kocaoğlu, şunları kaydetti: Emiralem Ovası´ndan tutun Manisa Ovası´na kadar olan bölge, Gediz alüvyonlarından oluşmuştur. Akış devam etmektedir ve körfez giderek dolma tehlikesi altındadır. Eğer erozyonu kesemiyorsanız, körfezi yaşatmak için mutlaka fiziki müdahaleyle korumak zorundasınız. Körfez sürekli doluyor. Ragıp Paşa Dalyanı´ndan kıyıya kadar olan kısım, 1880 yılından bu tarafa 700-800 metre dolmuş. Mutlaka müdahale ederek körfezi korumak zorundayız. İzmir´in ticari lojistik üssü olmasının birinci şartı, körfeze üçüncü nesil gemilerin girmesidir.

KARAMAN: İZMİR´İN KAYBI 4 MİLYAR DOLAR

TCDD Genel Müdürü Karaman ise İzmir Limanı´nın dünyanın sayılı limanları arasına girmesi için yatırım kararı aldıklarını ve Büyükşehir Belediyesi´nin desteğiyle çalışmalara başladıklarını söyledi. Bütün hedeflerinin İzmir´de hem yolcu limanı hem de yük limanının birlikte verimli bir şekilde çalışarak şehre katkıda bulunması olduğunu vurgulayan Karaman, İzmir Körfezi´nin temizlenmesi için bir kanal olması gerekiyor. Ulaştırma Bakanımız'ın da talimatıyla Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladık. Üniversiteyle birlikte ÇED raporu almak üzere çalışma başlattık. İki ay önce sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yaparak bilgi verdik. Çevreye hiçbir zarar vermeyecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı yok. açıklamasında bulundu. Toplam yatırımın 300 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Karaman, bu çalışmaların yapılmaması sebebiyle İzmir´in ekonomik kaybının 4 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

17 METREYE KADAR AĞIR METALE RASTLANMADI

Toplantıya yüklenici firma Yüksel Proje adına katılan ÇED Proje Yöneticisi Işıkhan Güler, çalışmanın bir çevre projesi olduğunu ve deniziyle barışık bir İzmir hedeflendiğini vurguladı. Proje kapsamındaki süreçler ve çalışmalar hakkında bilgi veren Güler, Türkiye´de ilk defa bir yerel yönetimle merkezi hükümetin ortak çevre projesi yürüttüğüne işaret etti. Çıkan malzemenin temiz olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayarak, sudan itibaren 17 metreye kadar malzemeden örnekler alındığını ve ağır metale rastlanmadığını aktardı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.