Karaman'da son durum, Su tahliyesi yeniden başladı

Karaman Ermenek yakınlarındaki maden ocağında mahsur kalan 18 işçi için umutlar hala canlı. Yoğun balçık yüzünden durmak zorunda kalan su tahliye çalışması yeniden başladı. Tünellere zaman zaman girmeye çalışan dalgıçlar artan tehlike yüzünden geri dönmek zorunda kalıyor.

31 Ekim 2014 Cuma 09:30
Karaman'da son durum, Su tahliyesi yeniden başladı






Karaman'da son durum, Su tahliyesi yeniden başladı

Karaman'da son durum, Karaman son dakika, maden ocağında son durum

Karaman Ermenek yakınlarında 18 madencinin mahsur kaldığı ocakta umutlar tükenmek üzere. Yoğun balçık yüzünden durmak zorunda kalan su tahliye çalışması yeniden başladı. Tünellere zaman zaman girmeye çalışan dalgıçlar artan tehlike yüzünden geri dönmek zorunda kalıyor. İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'ne ait Ahtapot adı verilen su tahliye araçları aralıksız çalışıyor. Ancak tüneli basan su kaynağından halen akıntı sürüyor. Uzmanlar büyük bir yer altı su akıntısının maden tünelini vurmuş olabileceğini belirtiyor.

AHTAPOT'UN TAHLİYE BORUSUNU PATLATTI


Su tahliyesi sırasında zaman zaman göçük nedeniyle kopan kayalar, ahtapotun hortumlarını parçaladı. Hortum yenileme çalışması yüzünden dün gece iki kez ara verilen çalışmalar sabaha karşı yeniden başladı.  Yaklaşık 50 kişilik kurtarma ekibi içinde yer alan madenciler,  su seviyesinin 10 metre düştüğünü belirttiler.
Madenciler, "Alttan su gelmeye devam ediyor. Ahtapot adlı araçtan önceki tahliye çalışmalarında kullanılan borular inceydi. Kaya parçaları tıkanma yapması sonrası borular patlamıştı. Ama Ahtapot tahliye etmeye başlayınca bu sorun ortadan kalktı" dedi.
Madencilerden bazılarının ise suyu bir hafta da tahliye edilebileceğini öne sürdüler. Sabah saatlerinde ocakta biriken su nedeniyle galeride çökmeler görülebildiği belirtilirken sağlamlaştırma çalışmalarına da ağırlık veriliyor.

UZMANLARA GÖRE ERMENEK'TE TONLARCA SUYLA GELEN FACİA ŞÖYLE GELİŞTİ:

1- Madene bitişik terk edilmiş galerilerde zamanla su ve gaz birikti

2- İşletme bu eski galerileri hesaba katmadan kazı yaptı

3- Suyun biriktiği boş galeri, işçilerin çalıştığı kottan yüksekteydi

4- Bir patlatma taşkını tetikledi; şişmiş bir balona iğne batırmak gibi...

5- Maden planlarında eski işletme görünmüyordu

MADEN SAHASINDA HİÇ SONDAJ YAPILMAMIŞ

Bu arada dün gündeme getirilen 'Su sondajı eksikliği'nin yer aldığı müfettiş raporuna yetkililer de isyan etti. İş Müfettişi Erdoğan Şeker, kazanın olduğu madende Haziran ayında yaptıkları teftişte yer altı sularına ve ocağın yan ocaklara mesafesine ilişkin kontrol sondajının yapılmadığını tespit edip bunu raporladıklarını söyledi. “Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi” deyen Şeker, Has Şekerler Maden Şirketi’nde teftişten sonra da ihtarlarına uyulmadığını ifade etti.
Haziran ayında iki maden mühendisi ile birlikte söz konusu madene kontrole gittiklerini kendisinin de heyet başkanı olduğunu anlatan Şeker, “Her çalışmaya başlamadan önce kontrol sondajının yapılması lazım. Aşağıda, ‘topuk’ diyorlar; diğer ocaklarla o mesafelerin zaman zaman kontrol edilmesi lazım. Güvenlik alanlarında olduğu için kontrol edilmesi lazım. Belli bir zamanlaması yok ama sürekli kontrol edilmesi lazım. Sürekli değişen bir konu. Bu madende bu kontrol geçmişte de hiç yapılmamış. Yapılsaydı kaza yüzde yüz önlenirdi diyemem ama önlenebilirdi diyebilirim” diye konuştu.

AFET DEĞİL KUSUR VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yılmas Karaman’daki madende yaşanan su baskını için ‘doğal afet’ yorumu yapan şirkete sert tepki gösterdi. Yıldız, “Hiç kusura bakmasın. Bu bir afet falan değil.Doğal afet olmayan yerde kusur vardır demektir. Kusur kimdedir? İncelemelerle bu belirlenir. Buna doğal afet demek, bu işi geçiştirmektir. Bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içinde değildir” dedi.

UYAR'DAN MEMNUN DEĞİLİZ

1 işçinin yaşamını yitirdiği, Kasım 2013’te kapatılan Uyar Madencilikle ilgili bir soru üzerine de “Uyar madenciliğin çalışmalarından memnun değiliz. Buradaki yapının amcasının olduğu söylendi. Soma’dan sonra, üzerlerindeki tüm ruhsatların kaldırılması talimatını verdim. İster ‘Uyar’ olsun ister uymayan olsun” dedi. Yıldız söz konusu ik şirketin ayrı şirketler olduğunu söyledi.

İŞÇİLER MADENDE YEMEĞİ ŞİKAYET ETMİŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kurtarma çalışmalarının 75-80 civarında işçinin iki yönünde çalışmalarıyla sürdürüldüğünü belirterek umutlarının her geçen gün azaldığını belirten Elvan, “Elimizden geldiğince tüm imkanlar seferber edildi, çalışmalar devam ediyor” diye konuştu. Elvan, bir soru üzerine, savcılığın başlattığı soruşturmayla ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Olan biteni tüm açıklığıyla paylaştıklarını anlatan Ulaştırma Bakanı Elvan, şöyle konuştu:
 
FISILTILARA İTİBAR ETMEYİN
 
“Birilerinin buraya gelip, fısıltılarla şurada şöyle oluyormuş, burada böyle oluyormuş diye bir taraftan insanları provoke edici, diğer taraftan da yalan haber üreten kişilere lütfen itibar etmeyiniz.” Elvan, bir gazetecinin ‘Olayın yaşandığı ocaktaki işçilerin su baskınıyla ilgili sorunu daha önce size aktardıkları iddia ediliyor’ sorusuna ise, ‘’AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt beye ulaşan bazı talepler var. Yemekle ilgili. Şahsıma yönelik doğrudan bana ulaşan bir şey olmadı. Özellikle yemeğin yeraltında yenmesiyle ilgili hadise” dedi.
 
ÇALIŞMALAR BİR AN BİLE DURMADI
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurtarma çalışmalarının dün sabah kısme durdurdulduğu yönündeki haberlerin yalan olduğunu söyledi. Bakan Çelik, “Bu ocağa ruhsat verilmemeliydi” şeklinde basına yansıyan demecinin olduğunun ifade edilmesi üzerine, “Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaşlarımız, geçmişteki maden kazaları ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı. Bu arkadaşların bazılarının, bazı yanlış aktarımları oldu. Bunu düzeltmeye dönük bir açıklamaydı. Bugün ifade ettiğimiz gibi konu, şu ocağın içinde olup bitenlerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının mücadelesi.  Bunu başka noktaya çekmeyi doğru bulmuyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil” ifadesini kullandı.

ZAMAN VERMEK ÇOK ZOR
 
Düne kadar yapılan çalışmalarla su tahliyesiyle ilgili bütün tedbirlerin alındığına işaret eden Çelik, “Konu sudan ibaret olsa zaman vermek mümkün ama içeride gelişen ve muhtemel gelişmelere karşı bir şey söylemek doğru değil. Konu su olsa belki de zaman verme imkanı olacak ama bilemiyoruz, ocaktaki gelişmeleri izleyerek bunları değerlendirmekte fayda var” dedi
Son Güncelleme: 31.10.2014 09:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.