Lidaş, Polatlı'da hizmet vermeye başladı

14 Temmuz 2011 Perşembe 13:10
Lidaş, Polatlı'da hizmet vermeye başladı






ANKARA (CİHAN)- Türkiye'nin ilk Lisanlı Depoculuk Anonim Şirketi (Lidaş) ürün almaya başladı. Lidaş'ta 40 bin ton ürün depolanabilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin Ankara'nın Polatlı İlçesinde kurduğu Lidaş'ta ilk ürün düzenlenen törenle alındı. Polatlı Ticaret Borsası (PTB) Başkanı ve TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi (LİDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, Artık Türkiye'de tarım ticaretinin şeklinin değişeceğini söyledi. Toplu, Artık Türkiye'de tarım ticaretinin şekli değişecek. Bu bir pilot uygulamadır, ilk uygulamadır.
Biliyorsunuz PTB laboratuvarını ve teknolojisini geliştirdiği için, geçen yıla göre bu yıl kapasitesini yüzde 50 artırmasına rağmen, günlük 9 bin ton hububat satışı yapmasına rağmen araç kuyruğu 18-20 kilometreye ulaşmış, üreticimiz, kamyoncumuz, vatandaşımız mağdur olmaktadır. Artık dünyada ticaret böyle olmuyor, mal tarlada üretildiği gibi piyasaya arz edilmiyor. 12 ayda tüketeceği ürünü sanayici tüccar bir ayda alması mümkün değildir. Böyle bir sistem içerisinde herkesi memnun etmek gayrı mümkündür. O nedenle ileri ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kısa bir süre içeresinde lisanslı depoculuğun Türkiye geneline yaygınlaşacağını, ürün ihtisas borsasının bu yıl içerisinde kurulacağı ve artık matbu senetlerinin elektronik ortamda el değiştireceğini, tarımın finansal piyasalarla buluşma anıdır demiştim.

Türkiye'nin finansal merkezi İstanbul'dur. Artık İstanbul'da oturan bir finans kuruluşu Polatlı'nın ürününü alacak ve değerlendirecektir. Bu anlamda çok yararlı ve hayırlı bir iş yaptığımıza inanıyorum. Tekrar ülkemize hayırlı olsun. diye konuştu. Önümüzdeki günlerde Bakanların katılımıyla tören düzenleyeceklerini ifade eden Yahya Toplu sözlerini şöyle sürdürdü: 13 Temmuz itibariyle Ticaret Bakanımız bizim lisansımızı imzalayarak faaliyete geçirdi. Lisanslı depoya dökülen ürünlerin değerlendirilmesi içinde Polatlı Ticaret Borsası yetkilendirildi. Bu gün itibariyle ürün almaya başladık.
Bu ilk ürünü Polatlı eski Belediye Başkanı Sami Çay getirdi. Burada kendisine ilk matbu senedini burada kendisine takdim ediyoruz. Bu lisanslı depoculuğun tüm üreticilerimize, sanayicilerimize, tüccarlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Lisanslı depoculuğa ilk ürünü Çekirdeksiz köyünden üretici Polatlı eski Belediye Başkanı Sami Çay getirdi.
Lisanslı Depoculuğa gelen ilk ürün matbu senedini PTB Başkanı ve TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, Sami Çay'a takdim etti. Lisanlısı Depoculuk Kanunu 2005 yılında çıktı. Müteşebbis rantabıl görmediği için 2010 yılına kadar yatırım yapılmadı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Toprak Mahsulleri Ofisi, TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketini 26 Şubat 2010'da kurdu. Kasım 2010'da tesis personel vs çalışmaya başladı. Lisanslı Depoculuk Polatlı Tesislerinin 40 bin ton kapasitesi bulunuyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.