SGK 50 milyarlık sağlık bütçesini daha iyi yönetmek için fikir avcılığına çıktı

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:09
SGK 50 milyarlık sağlık bütçesini daha iyi yönetmek için fikir avcılığına çıktı






İSTANBUL (CİHAN)- Yaklaşık 50 milyarlık sağlık bütçesini kontrol eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürlüğü, daha iyi ve kaliteli hizmet vermek için fikir avcılığına çıktı. SGK'nın, TÜBİTAK'ın kuruluşu TÜSSİDE ile ortaklaşa düzenlediği programda bir araya gelen alanında uzman 140 kişi bir hafta boyunca en iyi sağlık hizmetinin nasıl olması gerektiğinin cevabını aradı.

Katılımcılardan gelen yüzlerce öneriyi değerlendiren kurum, önümüzdeki günlerde bu öneriler ışığında 'Genel Sağlık Sigortası (GSS) Strateji Belgesi'ni oluşturulacak. Kamu kurumlarında bir ilk olan uygulama diğer kamu kurumlarına da önerilecek. Katılımcılar arasında özel ve kamu hastane temsilcileri, hasta dernekleri, medya temsilcileri, ilaç firmaları, üniversite rektörleri, sağlık dernekleri gibi oluşumlar yer aldı. Değerlendirmelerde, 'SUT ve fark ücretlerinin kontrolü' , 'Koruyucu-önleyici hekimlik uygulamalarına önem verilmesi', 'SGK şikayet yönetiminin daha etkin çalışması' gibi fikirler ön plana çıktı.

EN KISA ZAMANDA DEĞERLENDİRMEYE ALINACAK

26-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen çalıştaya SGK Kurum Başkan Yardımcısı Yadigâr Gökalp İlhan ile GSS Genel Müdürü Namık Kaya katıldı. GSS Genel Müdürü Kaya, çalıştayda konuşulan ve sunulan her fikrin kurum için önemli olduğunu belirtti. En kısa zamanda bu fikir önerilerinin değerlendirmeye alınacağını ve uygun şartlarda hayata geçirmeye çalışacaklarını belirten Kaya, TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) ile gerçekleştirilen bu çalışma modelini diğer kamu kurumlarına da önerebileceklerini kaydetti.

Çalışma modelinde ise farklı masalarda bir araya gelen katılımcılar GSS'nin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya döktü. Çözüm önerilerini ifade etti. Çalıştay katılımcıları, SGK'nın ciddi bir vizyon değişikliği içerisinde olduğunu belirtti. Toplumun tümüne hitap eden bu kadar büyük bir kurumun, ilişki içerisinde olduğu paydaşlarının düşünce, istek ve önerilerine önem vermesinin büyük bir değişimin göstergesi olduğunu ifade etti.

ÇALIŞTAYDA GÖRÜŞÜLEN KONULAR

Çalıştayda üzerinde çalışılan 10 ana tema şöyle: Sağlık sigortacılığının sürdürülebilirliği. Sağlık hizmetlerinin etkinliğinin, verimliliğinin ve kalitesinin arttırılması. Sağlık hizmetlerine erişim sağlık hizmetlerinin akılcı, eşit ve adil kullanımı. Etkili izleme değerlendirme sistemi. Sağlık teknolojileri değerlendirilmesi ve fiyatlandırma politikaları. GSS mevzuatının değerlendirilmesi. İnsan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi ve etkin kullanılmasının sağlanması. Teknolojik alt yapının geliştirilmesi ve etkin kullanılmasının sağlanması. Koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlığın teşviki. İletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi-sorunların ortak akıl ile çözümü.

DÜZELTİLMESİ İSTENEN HUSUSLAR

Çalıştayda olumsuz değerlendirilen ve düzeltilmesi önerilen başlıklardan bazıları şu şekilde oldu: Geri ödeme kapsamına alım için paydaşların da içinde olduğu stratejik bir planlama gerekiyor. SUT ve fark ücretlerinin kontrolü değerlendirilmeli. Her yıl özellikle yaşlı nüfusun artışı sağlık sigortası kapsamının genişlemesi nedeni ile sağlık hizmetlerine talep artıyor; fakat bütçeden ayrılan pay aynı oranda artmıyor. Bu da verilen hizmetin kalitesini olumsuz etkiliyor. Koruyucu / önleyici hekimlik uygulamalarının yetersizliği. Maliyeti yüksek tıbbi cihazların sigorta kapsamında olmaması. Kronik hastalıkların düzenli takibi olmadığından bu hastalıkların maliyetleri yükseliyor. SGK şikayet yönetimi daha etkin çalışmalı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.