Sosyeteye büyük şok, Müzeden çalınan tablolar evlerinde bulundu

Ankara Resim Heykel Müzesi’nden çalınan 220 eserin izini süren polis 50'ye yakın ev ve iş yerini tek tek bastı. Koleksiyoncu kılığına giren uzman polisler bir süredir müzayedelerde alıcı olarak dolaştığı ortaya çıktı.

08 Kasım 2014 Cumartesi 02:17
Sosyeteye büyük şok, Müzeden çalınan tablolar evlerinde bulundu






Sosyeteye büyük şok, Müzeden çalınan tablolar müzayedede bulundu.. Çalınan tabloların izini süren polis iki yıldır gözetim altında tuttuğu müzayede salonlarından hırsızlara ulaşmayı başardı

Sanat meraklısı zengin ailelerde çalıntı tablo paniği başladı. Özellikle Ankara Resim Heykel Müzesi’nden çalınan 220 eserin izini süren polis 50'ye yakın ev ve iş yerini tek tek bastı. Koleksiyoncu kılığına giren uzman polisler bir süredir müzayedelerde alıcı olarak dolaştığı ortaya çıktı. Ankara Resim Heykel Müzesi'ni boşaltan hırsızlar için dün 8 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.

ÇALINTI TABLOLAR TEK TEK BULUNUYOR

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden çalındığı belirlenen ünlü ressamlara ait tablolar ve tarihi eserlerin peşini bırakmıyor. Geçen yıl düzenlenen operasyonla ele geçirilen 30 tablonun ardından, dün Ankara merkezli ikinci dalga operasyon gerçekleştirildi. İstanbul’un da yer aldığı 8 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, aralarında 40 tablonun da bulunduğu 220 esere el konuldu.

POLİS İKİ YILDIR PEŞİNDEYDİ


Operasyonlarda 16’sı İstanbul’da olmak üzere 50’ye yakın kişi gözaltına alındı. Zanlılar sorgulanmak üzere Ankara’ya götürüldü. Gözaltına alınan isimler arasında bazı ünlü koleksiyoncularla, müzayedecilerin de bulunduğu öğrenildi. Operasyon talimatını, çalıntı eserlerle ilgili olarak 2012 yılında soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Savcılığı verdi. Eserlerin yerlerinin tespit edilmesinde bakanlık müfettişlerinin, savcılığa aktif desteğinin bulunduğu belirtildi.

ÖZEL POLİS EKİPLERİ YURTDIŞINA BİLE GİTTİ


Müfettişler, müzeye ait eserlerin izini sürerken koleksiyoncu kılığına girip ulusal ve uluslararası pek çok müzadeye katıldı. Müzeden çalındığı tespit edilen pek çok eser bu müzayedelerde tespit edildi. Bulunan eserler arasında Hoca Ali Rıza'nın "Beykoz Çayırı", İbrahim Çallı'nın "Bahçede Kadın", Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun "Muradiye'de Kahve" gibi tabloları da var. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 2012 yılında yapılan sayımda, müzenin envanterde görünen çok sayıda eseri bulunamamıştı. Bakanlık bu gelişme üzerine durumu Ankara Başsavcılığı’na bildirmiş ve kayıp eserlerle ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştı. Operasyonların önümüzdeki günlerde süreceği öğrenildi.

Çalınan eserler Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, Fethi Arda, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hüseyin Zekipaşa, Ruhi, Hasan Tahsin gibi Türk ressamlara ait.
Son Güncelleme: 08.11.2014 02:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.