Türel: Büyükşehir Yasası ile Antalya gelirini ikiye katlayacak

03 Aralık 2012 Pazartesi 16:35
Türel: Büyükşehir Yasası ile Antalya gelirini ikiye katlayacak






ANTALYA (CİHAN)- Büyükşehir Yasası çerçevesinde Antalya il gelirini 2´ye katlayacak ve köylere de 100 milyon lira kaynak ayrılacak.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Menderes Türel, Büyükşehir Yasası´nı anlatmak üzere Alanya Ticaret ve Sanayi Odası´nda (ALTSO) partililer, muhtarlar ve sivil toplum örgütleriyle biraraya geldi. Büyükşehir Yasası'nın yerel yönetimleri güçlendirdiğini dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Türel, köylere daha büyük ve daha çabuk hizmetin gideceğini ifade etti. Yasayla birlikte Antalya´nın gelirinin ikiye katlanacağını ifade eden Türel, köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle bu payın yüzde 10'unu alacağını kaydetti. Antalya'nın bugünkü bütçesinin 493 milyon liradan 910 milyon liraya çıkacağını ifade eden Türel, 500 milyon lira geliri olan Antalya'nın geliri 1 milyara çıktığında 100 milyon lirasının köylere ayrılmasının zorunlu olacağını söyledi. Bunun yasayla korunduğunu ve yetkililerin bunu yapmak zorunda kalacağını kaydeden Türel, belediyelerin bu parayı köyler için harcayacağını belirtti. Muhalefetin Büyükşehir Yasası'na yönelik yaptığı eleştirilere de cevap veren Türel, '''Referandum yaparak belediyeniz kapatılsın mı kapatılmasın mı?' gibi bir soru soruyorlar. Yani bu şu demek: `Evinizi yıkayım mı yıkmayayım mı? Burada verecek cevap bellidir. Siz eğer daha çok hizmet için kapatılsın kapatılmasın mı? diye sorarsanız vatandaş daha çok hizmeti tercih edecektir.'' dedi.

Köyden mahalleye çevrilen köylerin ciddi bir kaynağa sahip olacağını dile getiren Türel, köydeki evini genişletmek isteyene ilçe belediyesi tarafından verilecek projenin ücretsiz olacağını kaydetti. Su ücretlerinin belediyenin en düşük su tarifesinin 4'te birinden daha fazla olmayacağını ifade eden Türel, Alanya'da bir siyasi partinin hazırlayıp köylerde dağıttığı 25 maddelik broşürdeki bilgilerin bir tanesinin bile doğru olmadığını söyledi. Türel, Hazırladıkları bu maddeleri oturup yasayı okusalardı bu kitapçığı yapmayacaklardı. şeklinde konuştu.

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 75´İ BU YASADAN YARARLANACAK

2004 yılında İstanbul ve Kocaeli'nde Büyükşehir Yasası'nın uygulanmaya koyulduğunu söyleyen Türel, bu yasaların hazırlanırken adım adım uygulamalar neticesinde, bir kanaat meydana gelerek oluştuğunu dile getirdi. Türel, Örneğin: 2004 yılında büyükşehir yasasını İstanbul ve Kocaeli'nde gerçekleştirmiştik. İstanbul ve Kocaeli'ndeki 8 yıl içerisinde çalışmalarla ciddi başarılar ortaya koyuldu. Birçok köy asfaltsızdı ve içme suyuna sahip değildi. İstisnalar hariç genel olarak sorun olmaktan çıkarıldı. İstanbul ve Kocaeli'nde bu model 27 vilayete uygulanacak. 13 yeni 14'de eski büyükşehir olmak üzere toplam 29 büyükşehirde ülke nüfusunun yüzde 75'i bu sistemden faydalanacak.'' diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.