Vali Ayvaz: Hedef Mardin'i Avrupa'nın başkenti yapmak

07 Aralık 2012 Cuma 10:09
Vali Ayvaz: Hedef Mardin'i Avrupa'nın başkenti yapmak






MARDİN (CİHAN)- Mardin Valisi Turhan Ayvaz, 30 medeniyete ev sahipliği yapan 7 bin yıllık tarihi kenti geleceğe hazırlamak için önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Vali Turhan Ayvaz, bundan sonraki hedeflerinin turizmden tarıma ekonomiden sanata kadar her alanda Mardin'i Avrupa'nın Kültür Başkenti yapmak olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Turhan Ayvaz, Mardin´de devam eden tarihi dönüşüm projesini aksatmadan devam ettiğini söyledi. Öncelikle kentin turizmini canlandırmak için rehabilitasyon projelere ağırlık verdiklerini anlatan Ayvaz, Mardin doğal ve tarihi değerleri açısından turizm potansiyeli yüksek bir şehir. Kültür Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak belirlenen Mardin 'in turizm altyapısı, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi sağlandı. Proje kapsamında mevcut koruma planlarına uygun olarak Mardin Kentsel Sit alanındaki ana ulaşım yolu olan 1. Cadde ve eski canlılığını büyük ölçüde yitirmiş olan zanaat sokaklarının rehabilitasyonla daha cazip bir hale getirilmesi ve gelen turist sayısının arttırılarak, konaklama sorunlarının minimum düzeye indirilmesi çerçevesinde önemli çalışmalara imza attık. Birinci caddenin alt yapı ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Şu anda hizmete açıldı. dedi.

MARDİN AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMAYI HAK EDİYOR

Mardin'i Avrupa kültür başkenti yapmak için kolları sıvadıklarını vurgulayan Vali Turhan Ayvaz, Şu an süren çok önemli bir çalışma olan kentsel sit alanının rehabilitasyonuna yönelik olarak Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Eski Mardin Kentsel Dönüşüm Projesi ile Sit alanındaki uygunsuz yapıları yavaş yavaş yıkıyoruz. Önümüzdeki bahar ayında hummalı bir çalışma başlatılacak. Gözümüzü rahatsız eden ne varsa temizlenecek. Tarihi kentin gerçek kimliğine bürünmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Şu ana kadar 140 bina yıkıldı. Geriye kalan 430 bina 2014 yılına yıkmayı hedefliyoruz. dedi

MARDİN UNESCO'YA GİRECEK

Mardin'in dünya mimarisinin önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Ayvaz, konuşmasına şöyle devam etti: Mardin'in tarihi dokusu korunması ve Dünya kültür mirası olması için önümüzdeki günlerde eksiklerimizi tamamlayarak yeniden UNESCO'ya müracaat edeceğiz. İnşallah Mardinimizi de UNESCO listesinde göreceğiz. Hedefimiz ve temennimiz Mardin Avrupa Kültür Başkenti yapmaktır. Bunu yaparken de öncelikle turizmin gelişmesini sağlamaktır. Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda dışarıdan işletmelerin ve işletmecilerin Mardin'de faaliyete başlaması lokomotif etkisi gösterecektir. Böylece Turizm altyapısının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerin geliştirilmesi hedefine doğrudan katkı sağlanmış olacaktır. Son yılların turizm gözde merkezi olan Mardin'de hedeflerinin 5 yıl içinde 5 milyon turist getirisini sağlamak. Mardin'de turizm sadece dört ayla sınırlı olmamalıdır. Öncelikli hedefimiz, turizmi 12 aya yaymaktır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.