Vali Koçdemir: Türk dünyası çocukları Kukla Festivali'nde kaynaşacak

07 Aralık 2012 Cuma 14:24
Vali Koçdemir: Türk dünyası çocukları Kukla Festivali'nde kaynaşacak






ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında Türk dünyası çocuklarının birbirleriyle kaynaşması için programlar hazırladıklarını söyledi. Türk kültürünün örneklerinden oluşacak olan Uluslararası Kukla Festivali düzenleyeceklerinden bahseden Vali Koçdemir, Kukla Festivali ile bölgedeki bütün çocukların diğer bölge ve ülkeleri merak etmelerini, şahsiyetlerini öğrenmelerini amaçlıyoruz. dedi.

Eskişehir´in yerel televizyonunda bir programa katılan Vali Kadir Koçdemir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2013 yılında iz bırakacak çok sayıda etkinlik içinde önemli bir tanesinin de Uluslararası Kukla Festivali olacağını belirten Koçdemir, Türk dünyası çocuklarının birbirleri ile kaynaşmasını istediklerini kaydetti. Kukla festivali ile Türk dünyası çocuklarının diğer bölge ve ülkeleri merak etmelerini, şahsiyetlerini öğrenmelerini hedeflediklerini ifade eden Vali Koçdemir, proje hakkında şu bilgileri verdi: Her ülke ve bölgeden tipik bir kız çocuğu ve tipik bir erkek çocuğu ile o bölgenin 2013 yılında dünyaya tanıtmak istediği bir şahsiyet, bir devlet adamı, bir şair, bir yazar, bir müzisyen belirlenecek. Bunların parmak kuklalarını yapıp, karışık olarak dağıtacağız. Yani Kazan´daki Tatar çocuğunun elinde Bosnalı bir kız çocuğu, Kırgızistanlı bir erkek çocuğu, aralarında da misal olsun, Yunus Emre. Bu üçünü konuşturacak Kazan´daki çocuk. Bosna´da nelerden bahsediliyor, hangi dağ var, edebiyatının önemli eserlerinden bahseden diyaloglar geliştirecekler. Böyle bir sohbete Yunus Emre nasıl müdahil olurdu, Yunus´u da dahil edecekler. Söz konusu kuklaların videoya alınarak internet portalında oylamaya açacaklarını söyleyen Koçdemir, Böylece çocuklar, Yunus´u, Kırgızistan´ı, Bosna´yı merak edecekler. diye konuştu.

MÜZENİN ÜZERİ KAPALI TARİHE AÇIK OLACAK

Türk Dünyası Başkenti çalışmaları içerisinde Eskişehir´e kazandırmak istedikleri 'Açık Hava Müzesi' hakkında da bilgi veren Koçdemir, İngilizceden yanlış çevrilmesi nedeniyle açık hava müzesinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Açık hava müzesi, eserlerin açık havada sergilendiği müze değildir. Açık hava müzesi, çok geriye uzanan bir tarihte olmayan, insanların hafızasında fonksiyonlarını bildiği eserlerin sergilendiği müzelere deniyor. diyen Koçdemir, tarihin bu müzede canlanacağını kaydetti. Koçdemir konuşmasına şöyle devam etti: Açık hava müzesi, 1900 ile 1950 arasındaki hayatı ve o hayatın etnografik eserlerini bizzat yaşayarak gösterecek bir müze olacak. Avrupa müzeleri arasında en çok ziyaret edilen ilk on müzeye baktığınızda, yedi tanesinin açık hava müzesi olduğunu görüyorsunuz. Türkiye´de henüz böyle bir açık hava müzesi bulunmuyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.