Yazıcı: Vergi gelirlerinin yüzde 21'i gümrükler kanalı ile tahsil edildi

05 Aralık 2012 Çarşamba 13:29
Yazıcı: Vergi gelirlerinin yüzde 21'i gümrükler kanalı ile tahsil edildi






İSTANBUL (CİHAN)- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 21'ne denk gelen 55,2 milyar TL'sinin gümrük idareleri tarafından tahakkuk ettirilerek alındığını bildirdi. Yazıcı, bu rakamın 48,6 milyar TL'sinin ithalde alınan Katma Değer Vergisi'nden, 4,6 milyar TL'sinin gümrük vergilerinden, 2 milyar TL'sinin de Özel Tüketim Vergisi'nden oluştuğunu aktardı.

Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personelinin yeni kıyafetlerinin tanıtıldığı toplantıya katıldı. Burada yaptığı konuşmada, gümrükleri kolay ve güvenli ticaret adına yenilediklerini anlatan Yazıcı, Burada kılık kıyafet önemli bir sembol. Çünkü Türkiye'ye gelenlerin ilk muhatap oldukları gümrük görevlileridir. Bu nedenle elemanlarımızın giyinişinden duruşuna kadar her detay önem taşımaktadır. O anlamda mutluyum artık tüm elemanımız yeni kıyafetleri ile gelenlere hitap edecektir. dedi.

Yenilenen kıyafet ile gümrük görevlilerinin aidiyet duygularının artacağını da belirten Yazıcı, Bir defa bundan böyle elemanlarımız daha itinalı ve ilgili bir sunum yapacaktır. Kıyafetler gümrüklerde yeni dönemin dışa vurumudur. Belki ilk defa böyle bir uygulamayı devreye alıyoruz. Gümrüğü baştan ayağı yeniliyor, ithalat ile ihracatı daha güvenli hale getiriyoruz. ifadelerini kullandı. Gümrüklerde şefaflığa önemle eğildiklerine işaret eden Yazıcı, bu anlamda bir yandan elemanlarından bir yandan da bilişimden yararlandıklarını dile getirdi.

Gümrüklerin vergi toplamada da önemli rol oynadığını vurgulayan Bakan Yazıcı, 2011'de vergi gelirlerinin yüzde 21'ine denk gelen 55 milyar 200 milyon TL gümrük idareleri yolu ile tahsil edildi. Bu verginin 4 milyar 600 milyon TL'si gümrük vergilerinden, 48 milyar 600 milyon TL'si ithalde alınan Katma Değer Vergisi'nden, 2 milyar TL'si ise Özel Tüketim Vergisi'nden oluşuyor. açıklamalarında bulundu. Gümrüklerde TIR ve kamyonların geliş gidişlerinin arttığına da dikkat çeken Yazıcı, şu bilgileri verdi:

Gümrük kapılarımızda 2012'de şu ana kadar 2 milyon bin 300 TIR, 2 milyon 214 bin 729 otomobil, 3 milyon 195 bin 251 konteyner, 1 milyon 386 bin 505 diğer olmak kaydı ile toplam 8 milyon 797 bin 7875 aracın giriş çıkış işlemleri yapıldı. Ülkemize gelip giden yolcu adedi 71 milyon 907 bin 263 oldu. Bunların işlemlerini gümrük görevlileri halletmektedir. Gümrüklerde önemli hedeflerden biri de ithalat ve ihracat müddetini minimuma indirmektir. Çünkü müddet ne kadar inerse ticaret erbabının rekabet gücünü o kadar artar. Bakın, 2012 ilk 6 ayında ithalat beyannamelerin yüzde 72'sinin işlemleri ilk 24 saat içinde tamamlandı. Bu oran fiziki kontrole tabi tutulan beyannameler için yüzde 51, belge kontrolüne tabi tutulan beyannameler için yüzde 73, basitleştirilmiş usulde işlem gören beyannameler için yüzde 89 oldu. Aynı dönem itibari ile ihracat beyannamelerinin yüzde 76'sının işlemleri ilk yarım saat içinde sonlandırıldı. Genel olarak ihracat beyannamelerinin yüzde 96'sının işlemleri ilk 24 saatte tamamlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı, ithalat ve ihracatta ticaret erbabına kolaylıklar tanıdıklarını yinelerken; bu minvalde firma odaklı yeni uygulamaları devreye aldıklarını ifade etti. Hayati Yazıcı, 1 Ocak 2012'de hayata geçecek Yeni Özet Beyanı ile risk tahlil yönteminin kullanılacağını ve kaçakçılıkla mücadelede etkin olunacağını bildirdi. Yazıcı, Kağıtsız Beyan ile de gümrüklerde yoğunluğun önünün alındığından, maliyetlerin kısıldığından söz etti.

Tek Pencere ile ilgili faaliyetlerin yanı sıra 5 adet gümrük kapısını yenilediklerine temas eden Yazıcı, 1-2 ay içinde yap-işlet-devret modeli dahilinde modernizasyonu tamamlayacaklarını müjdeledi. Ocak ayı sonuna kadar bu kapılardan 3'ünün temelini atıp yapımına başlayacaklarını ekledi.

Toplantıda daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı elemanlarının yeni kıyafetleri yapılan defile ile vitrine çıkarıldı. Bakanlık personelinin giydiği ve tanıttığı kıyafetler defileyi izleyenlerden alkış aldı. Defilede Bakan Yazıcı da çalışanlarla tur atmayı ihmal etmedi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.